Декупажът връща слънцето в живота на пловдивчанка (СНИМКИ)

Златка Стоянова е доказателство, че човек никога не трябва да губи надежда, и че в малките и на пръв поглед нестандартни неща, може да се открие истинският смисъл на живота. Пловдивчанката успява да превърне увлечението си по декупажа в своя професия и днес дори учи на техниките хора от цяла България.

Преди време Злати остава без работа, без сигурни доходи и занимание, и изпада в депресия. Зимният сезон, в който това се случва, засилва усещането за безнадеждност на пловдичанката и студът и липсата на слънце я потискат още повече. Но един ден Злати решава, че трябва да скъса с това, влиза в първия голям супермаркет и купува семена, с идеята да сади цветя вкъщи.

Постепенно идва пролетта, Злати се отдава на едно от любимите си занимания – разходки в гората и попада на пънове с интересни форми, от които прави първите си сувенири. Започва да вгражда цветята си в тях, докато един ден не попада на телевизионно предаване на тема декупаж. В началото Злати няма никаква представа какво представлява тази техника и решава да се обади на сестра си, която тогава работи в Италия.

Оказва се, че сестрата на Злати има приятелка, която е украинка и също се занимава с декупаж. Следват нови разговори, но се получава ефектът на разваления телефон и пловдичанката решава да поеме обучението си по декупаж в свои ръце. Започва по познатата схема „проба-грешка“, отначало използва много бутилки и каквито материали намери, тъй като не разполага със средства, които да инвестира в хобито си.

Постепенно започва да търси информация и в интернет, научава и къде в Пловдив може да се сдобие с качествени материали и да добие по-пълна представа за декупажа. Попада в хоби центъра на Дони и Милен, за които ви разказахме ТУК! Не може да им обясни какво точно й трябва, но те я канят в някои от следващите дни на организираните им работилници.

Така още при първото си посещение Златка се влюбва в декупажа. Първата кутийка, която успява да изработи сама, пази и до днес вкъщи и я използва за спестовна касичка. В началото подарява всичките си изделия, приятелите я окуражават и й дават стимул за работа. Постепенно се научава да смесва техниките, усъвършенства се и до днес не спира да се учи и да експериментира.

С  много труд, любов и упоритост, Злати става толкова добра, че Дони й предлага да води самостоятелни курсове по декупаж в хоби центъра. Твърди, че всеки може да се научи, стига да е последователен и да има малко търпение. Не препоръчва на любителите да се учат само от видеата в интернет, защото там често се пропускат важни стъпки и крайният резултат не е задоволителен.

Освен с декупаж, Златка прави опити да работи и с глина, а отскоро изработва и бижута. Заедно със сестра й започват и общ бизнес – изработват уникални плетени чанти, които няма никъде в България. Сестрата на Злати е майстор в плетенето, материалите, които използва са от чужбина, а самите идеи за декорации за дело на Златка.

Златка се гордее най-много с челото, което е изработила още в началото на заниманията си с декупаж. То е закупено от софийска галерия и до ден днешен приятели и клиенти постоянно я питат кога ще повтори изделието си. Злати обаче е непрестанен източник на нови идеи и винаги предпочита да направи нещо различно.

 

Подобни статии

10 Коментара

 1. Геновева Христова написа:

  Злати е страхотен творец със златни ръце и златно сърце !И прекрасен човек и приятел !

 2. Дани Върбанова написа:

  Прекрасен човек и приятел ! Невероятен творец !

 3. Ангел Бъчваров написа:

  Впечатлен съм от креативизма и творчеството на тази дама! Харесаха ми предметите и ,които сте публикували като снимков материал. Бих желал да разгледам и други нейни неща, както и да се свържа с нея относно някои от произведенията и. Бихте ли оставили нейни координати, моля. Предполагам и други хора ще се интересуват от цялостното и творчество!

 4. Мария Лукарева написа:

  По принцип моят интерес бе насочен към квилинга…и при едно отиване в книжарницата на Дони и Милен – „Хоби център“….
  /които са невероятно отзивчиви хора…хора които ти помагат със съвет,които те предразполагат така,че да не се чувстваш като „в небрано лозе“ с незнанието си…/ за материали…разбрах,че в работилничката ще има курс по декупаж който ще го води Златка Стоянова.Много се притеснявах,защото си нямах и понятие от декупажа,но притесненията ми бяха неоснователни.Златка беше толкова сърдечен човек,така ме предразположи,все едно се познавахме от години.Тя беше моя първи учител който ми даде безценни съвети които съм записала и пазя и до днес.Безкрайно съм и благодарна за всичко и не спирам да следя страхотните и творения.Желая и от сърце много здраве и все така да ни радва с красивите си изработки.

 5. Димитрина написа:

  Прекрасен приятел ! Невероятно талантлив творец !

Top