Делото за купуване на гласове за Кирил Търев започва от начало

Делото за купуване на гласове на местните избори в Пловдив в полза на общинския съветник от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ Кирил Търев започва отново на 24 март. Това стана ясно днес в съдебната зала. Причината е, че единият от съдебните заседатели – Виргиния Атанасова, се преместила да живее в София и това не й позволява да бъде съдебен заседател в Пловдив.

В съдебната зала от участие в делото се отказа и другият съдебен заседател – Нина Андева. Това наложи повторен избор на заседатели и заради тази процедура делото ще започне отново. Ще бъдат разпитани отново свидетелите от предишното заседание – Саркис Саркисян и Тодор Котов, както и призования за днес Иван Цоковски.

Това е първото наказателно дело за купуване на гласове на местните избори в Пловдив. Пред съда е изправен 33-годишния Иван Димитров, който е обвинен, че е предложил по 30 лева на Саркис Саркисян и Тодор Котов, за да гласуват в полза на Кирил Търев.

Той бе сред съветниците с най-много преференциални гласове на изборите в края на миналата година. 24-годишният съветник получи 1292 преференции и от 8-ма позиция се пренареди до втора в листата на ЗС „Александър Стамболийски”.

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно производство, но с разпит на свидетели. По тази процедура, подсъдимият се признава за виновен, но присъдата не се редуцира с една трета. Димитров призна вината си, а неговият защитник адвокат Георги Сидеров поиска да бъдат разпитани трима от общо деветте призовани свидетели – Саркис Саркисян, Тодор Котов и Иван Цоковски. Не е ясно обаче дали на 24 март отново ще бъде приложена тази процедура.

 

Подобни статии

Top