Делото за прегазената Калина Стефанова влиза в съда

deca-2

Делото за смъртта на 37-годишната Калина Стефанова, която бе прегазена на пешеходна пътека на бул. „Санкт Петебруг“ в Пловдив, бе внесено в съда. Срещу шофьора, блъснал майката на три деца, е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Калина, която прекара шест месеца в будна кома, почина през август в болницата. Така двете й момиченца – Йоана /8 г./и Павлина /5 г./, и 3-годишния й син Калоян останаха сирачета, а съпругът й Иван Стефанов – вдовец.

Във фаталния ден – 3 февруари, около 18:30 ч. Калина бързала да вземе 8-годишната Йоана от дома на майка си. Затова пресякла кръстовището на бул. „Санкт Петербург“  и „Източен“ на червен светофар, въпреки че минала по пешеходната пътека.  Докато преминавала, тя била блъсната от 59-годишния пловдивчанин Милко Драганов.

Драганов шофирал автомобила си – „Рено Меган“ по северното платно на бул. „Санкт Петербург“. Той се движел с позволената за града скорост от 50 км/ч. и в близост до пешеходната пътека намалил до 45 км/ч., но не спрял, тъй като светофарът бил зелен. При влизането му в кръстовището, Калина тръгнала да пресича и пловдивчанинът не успял да спре. Той се опитал да отклони колата наляво, но въпреки това блъснал жената. След това веднага спрял и слязъл да помогне на пострадалата. Тя лежала в безсъзнание, но без видими наранявания.

Шофьорът повикал Бърза помощ и обезопасил мястото на инцидента. Малко по-късно Калина била откарана в болница. Лекарите установили, че тя има счупени черепни кости, контузия на главния мозък, контузия на гръдния кош и белите дробове, счупени шийни прешлени, спукан далак, счупване на таза и ябълчната кост. От травмите жената изпаднала в будна кома. В това състояние тя остава повече от шест месеца. На 16-ти август Калина умира в болницата заради пневмония, причинена от състоянието й.

Изготвените по делото експертизи показват, че шофьорът не е употребил алкохол. Според държавното обвинение обаче Милко Драганов не е реагирал своевременно на опасността от удар с пешеходката и това е причинило инцидента.

Припомням, че след инцидента с Калина, семейството й изпадна в изключително тежко състояние. За лечението й бяха необходими много средства, а съпругът й Иван Стефанов е инвалид с пенсия от 130 лева. DCNEWS ви разказа историята на мъжа и децата му, които преживяват само с тези средства и детските надбавки.

Благодарение на добротата и отзивчивостта на стотици хора от Пловдив, страната и чужбина, около Коледните и новогодишни празници семейството получи огромна подкрепа. В резултат на изпратените от много българи средства, децата вече имат по личните си сметки по 10 хиляди лева, които ще бъдат използвани за образованието им.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top