Делото за прегазената Калина Стефанова влиза в съда

Делото за смъртта на 37-годишната Калина Стефанова, която бе прегазена на пешеходна пътека на бул. „Санкт Петебруг“ в Пловдив, бе внесено в съда. Срещу шофьора, блъснал майката на три деца, е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Калина, която прекара шест месеца в будна кома, почина през август в болницата. Така двете й момиченца – Йоана /8 г./и Павлина /5 г./, и 3-годишния й син Калоян останаха сирачета, а съпругът й Иван Стефанов – вдовец.

Във фаталния ден – 3 февруари, около 18:30 ч. Калина бързала да вземе 8-годишната Йоана от дома на майка си. Затова пресякла кръстовището на бул. „Санкт Петербург“  и „Източен“ на червен светофар, въпреки че минала по пешеходната пътека.  Докато преминавала, тя била блъсната от 59-годишния пловдивчанин Милко Драганов.

Драганов шофирал автомобила си – „Рено Меган“ по северното платно на бул. „Санкт Петербург“. Той се движел с позволената за града скорост от 50 км/ч. и в близост до пешеходната пътека намалил до 45 км/ч., но не спрял, тъй като светофарът бил зелен. При влизането му в кръстовището, Калина тръгнала да пресича и пловдивчанинът не успял да спре. Той се опитал да отклони колата наляво, но въпреки това блъснал жената. След това веднага спрял и слязъл да помогне на пострадалата. Тя лежала в безсъзнание, но без видими наранявания.

Шофьорът повикал Бърза помощ и обезопасил мястото на инцидента. Малко по-късно Калина била откарана в болница. Лекарите установили, че тя има счупени черепни кости, контузия на главния мозък, контузия на гръдния кош и белите дробове, счупени шийни прешлени, спукан далак, счупване на таза и ябълчната кост. От травмите жената изпаднала в будна кома. В това състояние тя остава повече от шест месеца. На 16-ти август Калина умира в болницата заради пневмония, причинена от състоянието й.

Изготвените по делото експертизи показват, че шофьорът не е употребил алкохол. Според държавното обвинение обаче Милко Драганов не е реагирал своевременно на опасността от удар с пешеходката и това е причинило инцидента.

Припомням, че след инцидента с Калина, семейството й изпадна в изключително тежко състояние. За лечението й бяха необходими много средства, а съпругът й Иван Стефанов е инвалид с пенсия от 130 лева. DCNEWS ви разказа историята на мъжа и децата му, които преживяват само с тези средства и детските надбавки.

Благодарение на добротата и отзивчивостта на стотици хора от Пловдив, страната и чужбина, около Коледните и новогодишни празници семейството получи огромна подкрепа. В резултат на изпратените от много българи средства, децата вече имат по личните си сметки по 10 хиляди лева, които ще бъдат използвани за образованието им.

Подобни статии

Top