Делото за убийството на митничаря Дребчев не тръгна

Делото за убийството на митничаря Георги Дребчев така и не тръгна днес, въпреки очакванията. Отсъствието на защитничката на подсъдимия Божидар Атанасов Розалина Апостолова отложи процеса, толкова дълго чакан от близките на жертвата.

„Чакаме го това дело 16 години. Ще чакам още 16 години, но трябва да има резултат. По гробищата празнувахме Коледа досега, ако трябва още 16 години ще го правим”, разплака се след заседанието в Пловдивския окръжен съд майката на убития преди 16 години и половина митнически служител Стоянка Дребчева.

По делото за убийството обвиняем е Божидар Атанасов. Той бе доведен с белезници в съдебната зала. По делото има още един обвиняем, освен соченият за физически извършител Атанасов. Това е обвиненият в подбудителство Иван Карабелов от Съединение, чиято мярка за неотклонение бе изменена в „домашен арест”.

На делото не се яви и адвокатът на семейството на митничаря Богацевски, който като разбрал, че колежката му няма да дойде, се отказал да пътува от София до Пловдив.

Оказа се, че Розалина Апостолова е ангажирана в Софийски градски съд с частно наказателно дело, а след това ще бъде извън страната до 16 януари. Тя бе депозирала в деловодството на съда писмо, в което посочва дати до март, в които ще бъде заета и няма да може да пътува до Пловдив, за да защитава подсъдимия Божидар Атанасов. Това възмути прокурора Георги Пенев и защитника на Карабелов Стефан Левашки.

Затова съдебният състав поиска пълна справка за делата на адвокатката по датите, посочени от адвокатката и да разясни на Божидар Атанасов, че може да му назначи резервен защитник, за да може най-накрая процесът да стартира поне през януари. Така делото зацикли за втори път, след като през септември бе върнато на прокуратурата за отстраняване на нередности в обвинителния акт, по искане именно на адвокат Апостолова.

Припомняме, че Божидар Атанасов и Иван Карабелов са обвинени в това, че първият е убил митничаря Георги Дребчев, а Карабелов и покойния кмет на община Съединение Евгений Маринчешки са били подбудители за убийството.

Двамата подсъдими са поискали съкратено съдебно следствие, а процесът бе отложен за 21 януари догодина.

 

Подобни статии

Top