Делото срещу лекарите, виновни за смъртта на д-р Елена Венкова започва наново

Делото срещу лекарите, виновни за смъртта на д-р Елена Венкова, стартира отново днес в Окръжен съд Пловдив.  Двамата медици д-р Христо Кунчев и д-р Борис Кузманов бяха осъдени от окръжните магистрати окръжен съд на по 6 месеца лишаване от свобода, с изпитателен срок от 3 години за всеки.

Двамата медици причинили по непредпазливост смъртта на 77-годишната лекарка, на която била направена гинекологична операция. В резултат на операцията тя развила перитонит и починала защото не е била достатъчно наблюдавана след хирургичната интервенция.

Д-р Борис Кузманов е бил задържан и разследван за притежанието на 300 дози хероин, но в деня на операцията той твърди, че не е вземал наркотик. Признал е сам, че е наркозависим от години.

Кузманов е племенник на Антонина Стоянова, съпругата на експрезидента – Петър Стоянов.

Освен, че не са била наблюдавали след операцията пациентката си, съдът е установил и друго нарушение – не е било взето навременно решение за операцията, което също се е оказало фатално.

Д-р Елена Венкова е бивша преподавателка в пловдивския Медицинския университет. Постъпила е за лечение на 18.09.2009 г. в 18 часа с кървене, а на смяна се оказал д-р Борис Кузманов, който я оперирал, установил, че има 2 полипа и на следващия ден в 10 часа ги премахнал оперативно. Тя се почувствала много зле и след прегледа от д-р Христо Кунчев, който й изписал обезболяващи лекарства се наложило отново да я оперират на следващата сутрин. Тогава са видели, че на матката и тънкото черво има пробив. Получила и перитонит след операцията, което е довело до смъртта й. Медицинската експертиза доказва, че има връзка между забавянето на операцията и причинената смърт.

Снимка: gustonews.bg

Подобни статии

Top