Демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие в къща Георгиади

6

Регионален исторически музей – Пловдив отбелязва Европейската нощ на музеите 16-ти май с Нощ на азиатското кино, изложба за Найден Геров и демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие.

11-то издание на Европейската нощ на музеите ще бъде отбелязано по традиция и от РИМ – Пловдив. Организатор на Нощта е Министерството на културата и комуникациите на Франция.

Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с две от своите експозиции: „Съединение на България от 1885 г.” и „Българско Възраждане”. Обектите ще работят от 9:30 ч. сутринта до 1:00 ч. вечерта.

На 16-ти май сградата на Областното събрания на Източна Румелия (пл. „Съединение” № 1) ще приюти Нощ на азиатското кино, а входът ще бъде свободен след 16:00 ч.

От 16:00 часа ще бъде представена лекцията „Формирането на представата за Азия в Българското културно пространство (от Възраждането до първите години на кинематографа)” на доц. д-р Андроника Мартонова (Институт за изследване на изкуствата към БАН). Предложената лекция ще направи един интересен документален обзор и анализи на архиви от българската преса и книжнина, които информират Българина за екзотичните и далечни Източни култури.

Азиатските култури се идентифицират в България бавно, и в един ранен етап този процес може би разчита и на масовостта на медията, наречена филм. Всяка източна култура се легитимира по собствен начин в своето дълго пътешествие към Балканските страни. До голяма степен акостирането в България е предопределено и конституирано от политическите и икономическите отношения на страната с Европа и останалия свят. Киното е масов социален феномен, който артикулира културното различие. То създава нови пространства, в които различни традиции и прилежащите им ценностни системи се реализират и интерпретират посредством културното възпроизвеждане. Лекцията ще бъде придружена с Power Point презентация и богат архивен материал.

От 17:30 ще се прожектира късометражния филм „Затънтен” (2014, реж. Радослав Шарапанов, Outlying, България, 11 минути).
След 18:00 часа ще се прожектира „Долината на цветята” (2006, реж. Пан Налин, Valley of flowers, Индия, 155 минути).
От 21:30 ще се прожектира „Гневът на краля” (2014, реж. И Че Гю, The Fatal Encounter, Република Корея, 135 минути).

От своя страна в къщата на Димитър Георгиади (ул. „Цанко Лавренов” № 1) ще бъде представена музейна изложба, посветена на Найден Геров и демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие на пловдивското дружество „Родолюбие”. Входът ще бъде свободен след 18:00 ч.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top