Денков подаде оставка като министър-председател

Правителството ще продължи за изпълнява задълженията си и да работи

През следващите девет месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме миналия юни. Това заяви премиерът Николай Денков в Министерски съвет по време на извънреден брифинг

Преди два часа премиерът депозира оставката си в деловодството на Народното събрание.

Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация, която приехме на 6 юни 2023″, каза той.

Правителството ще продължи за изпълнява задълженията си и да работи, увери той. Посочи, че регулаторите трябва да бъдат извадени от „кланово-семейните отношения“ и да не бъдат използвани като бухалки.

„Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдната система“, коментира Денков.

Очакванията бяха, че оставката на Денков ще бъде подадена утре – 6 март, когато се навършват 9 месеца от управлението на настоящия кабинет. Все още не е ясно кога Народното събрание ще я гласува.

След това на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент – ГЕРБ-СДС.