Денят на майстора – предчувствие за уикенда

Знаете ли защо петък е наричан Ден на майстора?

Версиите са различни – от поверието, че ако работиш много в петък, шефа ти го очаква фатална участ, до традиционната практика петъчният следобед да се превърне във време за разпускане.

А всъщност последният работен ден от седмицата е предчувствие за уикенда и предвкусване на съботното мързелуване. Усещането за лекота – сякаш на гърба ти са поникнали крила, е част от еуфорията, че усилената работа през седмицата е към края си.

В „деня на майстора“ сутрешното кафе има невероятен аромат, слънцето грее по-прекрасно, а хората в офиса са по-усмихнати. И само мисълта за идващия край на работната седмица, ти дава сили да издържиш оставащите часове от петъка, в които, понякога, работата е доста повече, отколкото през останалите дни.

Оказва се, че традиционният български „ден на майстора“ има своя еквивалент и в чужбина. Според софтуерната компания Employersafe, че бизнесът във Великобритания губи над  50 млн. лири годишно именно поради това скъсяване на работната седмица с половин ден. В такива дни хората се оправдавали със служебни срещи или ангажименти извън офиса. Останалите служители пък били слабо продуктивни и не успявали да се концентрират върху работата, а организирали уикендите си.

Подобна е ситуацията и в САЩ. В щата Юта имат намерение да обявят петъка за неработен ден, но за сметка на това в офисите да се работи с час повече през останалите дни.

И така: Петък е – „ден на майстора“. Да поработим като за последно, защото идва събота!

Снимка: FreezoneBG

Подобни статии

Top