Ден на ракетните войски и артилерията в Асеновград (СНИМКИ)

Четвърти артилерийски полк в Асеновград отбеляза Деня на ракетните войски и артилерията на Българската армия. Честванията съвпадат с празника на Военното формирование, което днес празнува 88 години от създаването си, както и навършването на 103 години от Одринската епопея.

Празникът на военнослужещите започна с тържествено събрание в поделението, открито от командира на Четвърти артилерийски полк. полковник Лъчезар Мишев. „11 март е ден, символ на войнския дух и любов към отечеството”, каза в словото си той и припомни ролята на артилерията за овладяване на Одринската крепост.

Акцент в думите му бяха историята, мястото, мисиите и задачите, стоящи за изпълнение пред военнослужещите в полка. А най-заслужилите от тях, заради проявен висок професионализъм при изпълнение на задачите си, бяха отличени с награди и грамоти.

„Величието на един народ не се измерва по площта на държавата му, няма големи и малки народи, историята измерва хората по доблест и чест“, поздрави строя генерал-майор Пламен Атанасов, заместник-началник на отбраната.

Пред паметника на загиналите воини в Балканската война бяха положени венци и цветя. Непосредствено след това пред параклиса „Свети Георги Победоносец“ беше отслужен и празничен молебен за здраве и благополучие. Той бе воден лично от Негово Високо Преосвещенство пловдивския митрополит Николай.

На честванията присъстваха още генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Златко Златев, командир на военно формирование 32040 – Крумово, генерали и командири на военни формирования на въоръжените сили на Република България, заместник-кметът на общината Мария Вълканова, народни представители , представители на Българската православна църква, ветерани артилеристи, бивши командири и офицери от Четвърти артилерийски полк, както и представители на бизнеса в Асеновград.

 

Подобни статии

Top