Депутатите приеха актуализацията на бюджета на първо четене

Има кворум в парламента, първа точка е оставката на Орешарски

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на Държавния бюджет. ГЕРБ и ДПС подкрепиха законопроекта, внесен от правителството, а „Коалиция за България“ гласува „против“. Народните представители от „Атака“ не присъстваха в пленарната зала.

В актуализацията е предвидено бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма (КФП) за 2014 г. да бъде увеличен със 725 млн. лв. (0.9 % от прогнозния Брутен вътрешен продукт /БВП/). Предвижда се намаление на разчетите за постъпленията от ДДС с около 500 млн. лв. (0.6 % от прогнозния БВП) спрямо заложените в ЗДБРБ за 2014 г., което намалява напрежението за постигане на актуализираната цел за бюджетния дефицит. Това ще доведе до поемане на нов държавен дълг в размер до 3.4 млрд. лв.

При дебатите заместник-председателят на ПГ на ДПС и председател на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев посочи, че онова, което трябва да направи правителството – и това, и следващото – е да осигури 1,5 милиарда лева повече приходи.

Министърът на финансите в оставка Петър Чобанов поясни, че актуализацията на бюджета се налага, за да се засилят фискалните буфери и да се гарантира финансовата стабилност на страната.

Преди гласуването Янаки Стоилов от „Коалиция за България” заяви, че ако новото мнозинство в парламента приеме актуализацията на държавния бюджет, утре БСП ще внесе промяна в Закона за гарантиране на влоговете в банките. Стоилов предлага гражданите, които имат гарантирани влогове в банки, поставени под особен надзор, да могат да получат вложенията си още на третия месец след като БНБ е приложила най-тежката мярка спрямо банките – спиране на дейността им.

В началото на днешното заседание депутатите гласуваха на първо четене и актуализацията на бюджета на НЗОК.

Подобни статии

Top