Депутатите приеха задължителното гласуване

Депутатите приеха предложенията на съпредседателя на Патриотичен фронт Валери Симеонов да бъде въведено задължително гласуване и да бъдат налагани санкции на гражданите, които го пропускат. Това стана ясно след гласуването на първо четене на Изборния кодекс, съобщи БЛИЦ.

Според предложенията на Симеонов хората, които не гласуват, трябва да бъдат лишавани от социални помощи за 3 месеца и глобявани по 50 лева.

Депутатите одобриха и предложението на Български демократичен център /БДЦ/ съставът на Централната избирателна комисия /ЦИК/ да бъде допълван с представители на нови парламентарно представени партии, тъй като зад много от останалите вече не стоят състоятелни политически сили.

Одобрено бе и предложението преференциите да бъдат изчислявани по начин, по който 20 гласа да могат да разместват листата и да изтласкват на челни позиции хора от края й. Такива предложения имаха и от ДПС, и от ГЕРБ.

Прието на първо четене бе и предложението за въвеждането на машинно гласуване на АБВ на първо време с 5 000 машини на предстоящите президентски избори, а през 2018 г. – във всички секции. Решено бе също да се извършва машинно преброяване на бюлетините – предложение, внесено от реформатора Настимир Ананиев.

Депутатите одобриха и въвеждането на електронното гласуване, активната регистрация и забраната за духовни лица да агитират, предложена от реформатора Димитър Делчев.

Одобрени бяха също предложенията на ГЕРБ за по-кратка предизборна кампания от 2 седмици, създаването на 32 МИР за гласуващите в чужбина, както и нова формула за изчисляване на преференциалния вот на местни избори, където 7% да са на база реално подадени гласове.

Народното събрание прие и предложението на Корнелия Нинова да има задължителен образователен ценз за членовете на секционни комисии.

Депутатите окончателно отхвърлиха агитацията на майчин език и задължителния образователен ценз за гласоподавателите, предложен от Волен Сидеров.

Подобни статии

Top