Депутати искат от Цацаров доклад за КТБ и Цветан Василев

Разрешиха на КТБ и банка Виктория платежни операции

Главният прокурор Сотир Цацаров да представи пред Народното събрание доклад за прилагането на закона по казуса КТБ и данни за напредъка на разследването срещу Цветан Василев. Това поискаха в покана до главния прокурор депутатите Валери Симеонов, Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров, позовавайки се на разпоредбата на чл. 84, т.16 от Конституцията.

Ето и текстът на поканата към главния прокурор, оповестена от Главна прокуратура:

„Да представите пред Народното събрание доклад за прилагането на закона по казуса „КТБ“, в това число за напредъка на разследването срещу обвиняемите лица, изправянето на г-н Цветан Василев пред българското правосъдие и сътрудничеството между органите на държавното обвинение и синдиците на банката за обезпечаване и претендиране на максималния обем средства от източеното от банката имущество и връщането му в масата на несъстоятелността, за покриване на задълженията на „КТБ“ АД към държавния бюджет, вложителите и кредиторите й.“.

Съгласно разпоредбата на чл. 84 т.16 от Конституцията на Република България, допълнение, обнародвано в ДВ бр. 100 от 18.12.2015 г. „ Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи. Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“.

Изслушване на главния прокурор по посочените в цитираната конституционна норма въпроси може да бъде проведено след решение на Народното събрание.

При съответно решение на парламента, главният прокурор ще представи на народните представители исканата информация, посочват от пресцентъра на Главна прокуратура.

Подобни статии

Top