Дервиш гони злите духове на ифтар в Долни Воден

Три ТИР-а и два автобуса ще докарат инвентара и екипа за религиозна вечеря-ифтар по повод Рамазан Байрам в асеновградския квартал Долни Воден. Точно в 9.00 часа, след като залезе слънцето, на площада пред кметското наместничество в махалата, религиозна музика ще призове тази вечер мюсюлманите, които цял ден са постили по повод предстоящия през юли Шекер Байрам.

Ифтарът се дава от истанбулската община Байрампаша. Вече 12-та година поред оттам правят благотворителни вечери за мюсюлманите на Балканския полуостров, съобщи за DCNEWS общинският съветник от ДПС в Асеновград Ферди Кадир. За пета поредна година от турската община правят ифтар в Долни Воден, като тази година вечерята е предвидена за 2500 гости.

С единия от ТИР-овете организаторите носели маси и столове за присъстващите, вторият ТИР бил оборудван с кухня и дори си имал генератор. Трети ТИР превозвал сцена, на която турски музеканти ще свирят религиозна музика. Специално за ифтара пристига и турски дервиш, който ще изгони злите духове от квартала.

70 души екип и известен турски готвач ще приготвят ритуалната храна – от телешко месо, като продуктите се купували от България. Всичко друго, включително и цялата посуда, се носи от Турция, обясни Кадир.

В други години България била последната държава, в която от община Байрампаша правели ифтар. Тази година турнето им минавало през девет балкански страни, като нашата била първа. Снощи е имало ифтар в Джебел, утре организаторите заминават в Сърбия, като ще се установят в Белград. След това им предстои да минат през Македония, Косово, Албания и т.н.

Тази година Рамазан байрам ще бъде на 5, 6 и 7 юли, а постите започнаха от вчера.

Снимка: dps.bg

Подобни статии

Един коментар

  1. Anonimous написа:

    мале мале колко гладни хора на едно място …

Top