Десетки арести в „Столипиново“, акции на ДАНС в още 4 града (СНИМКИ)

Акция на ДАНС в Столипиново

Десетки жители на Столипиново бяха задържани в Пловдив при мащабна специализирана операция на ДАНС и Главна прокуратура тази сутрин. Операцията е проведена в рамките на образувано досъдебно производство по текстове от Наказателния кодекс, засягащи проповядване на антидемократична идеология и война.

Операцията е проведена на територията на Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково.  До този момент са извършени претърсвания на над 40 адреса и са иззети множество веществени доказателства, сред които  издания на Корана и друга мюсюлманска литература.

В момента процесуално-следствените действия продължават, а работата на прокурорите и агентите на ДАНС се подпомага от силите на жандармерията.

В Столипиново акцията е стартирала около 7 часа тази сутрин и е приключила докъм 9:00.  Според хората над 50 души жандармерия и агенти на ДАНС са влезли в квартала и са започнали да претърсват къщите.

При обиските са били изнесени издания на Корана.  Репортер на DCNEWS  видя, че около училище „Найден Геров“ в квартала обстановката е напрегната.В една от улиците е бил задържан ходжата Реджеб Коджаманов. Семейството му обаче отказа да излезе от къщата. Хората се събираха на групички, а жените коментираха, че човекът нищо не е направил, само е по-учен и затова са го задържали. Той ходеше на църква и ни учеше на Коран, ходжа беше, разказа една от ромките, но отказа да повтори това пред екипа ни.

Освен от улица „Калина“, претърсвания и арести са били извършени още на ул. „Батак“, около „Крайна“ и „Крайречна“. След това задържаните – около стотина души – са били откарани в различни полицейски управления в Пловдив за разпити. От полицията съобщиха, че акцията е изцяло на ДАНС и местните служители на реда само са я подпомагали.

 

 

Подобни статии

Top