Десетки върнаха пластмасови бутилки, за да си вземат книга (СНИМКИ)

11169104_10203669706454196_1171586037_n

Десетки пловдивчани връщаха днес торби и чували с пластмасови бутилки и отпадъци, за да си вземат книга, видя репортер на DCNEWS. Деца, родители, поединично или на групички, хората идваха до пункта на пл. „Стефан Стамболов“, от западната част на копчетата, за да се включат в кампанията „Книги за смет”.

Кампанията стартира в 10.00 часа и продължи до 13.00. В замяна на 1 килограм пластмасови отпадъци всеки участник получаваше талон, с който да се сдобие с любимата си безплатна книга. „Много хора дойдоха, талоните за книги не ни стигнаха и се наложи да ни донесат още“, казаха пред DCNEWS момчетата, които събираха торбите с пластмасови отпадъци.

На щанда за книги пък имаше стълпотворение от хора, които избираха своята книжка. Специален нов тираж на едни от най-обичаните класическите приключенски творби, а също приказки, диети и всякаква друга популярна литература, бе подготвен за подаръци на отговорните към природата пловдивчани. Една от най-добре познатите истории в американската литература – тази на малката Дороти и кучето й Тото, които са отнесени от торнадо във вълшебната страна на Оз, бе сред избраните заглавия. А също „Приключенията на Том Сойер”, „Дивото зове” и др.

В „Книги за смет” бяха включени още романи като „Пътят на Сантяго” на българския автор Момчил Савов, сборник с разкази „Историите от куфара”, пролетните приказки на Андерсен, както и книги, посветени на астрологията и здравето като например „Как да се храним според зодиака”.

За най-малките бяха предвидени заглавия като детската книжка „Мистър Фини и загадката сред дърветата” и поредицата от романи „книга за татковци“ на Иван Раденков, насочена към деца между 5 и 105 годинки. Ненапразно имаше читатели, които не издържаха на изкушението и седнаха на копчетата и дори на пътя, за да четат под пролетното слънце.

Така кампанията се превърна в своеобразен празник за пловдивчани, които настояваха пред организаторите да идват по-често в града под тепетата с подобни екоинициативи.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top