Десетки калинички с литийно шествие в Асеновград (СНИМКИ)

Десетки момиченца от Асеновград ще участват и тази година в традиционния за града и единствен по рода си в страната празник  „Калиница“, който се изпълнява на Еньовден. Момиченцата, облечени като булки, ще се съберат в 8.30 ч. в Етнографската къща, където ще бъде дадено началото на обичая. Снощи тук момиченцата, водени от техните родители, поставиха в менче с мълчана вода, донесена от асеновградски извор, своите „нишани“ – гривни, гердани, пръстени, фиби и брошки. Днес те ще ги намерят закичени с позитивни наричания за бъдещия им семеен живот. Обикновено пожеланията са с насоченост какъв по професия ще бъде съпругът на момиченцето. Например хлебар, лозар, винар и т.н., като по този начин се припомнят старите занаяти в Асеновград.

След като всички получат обратно нишаните си от Етнографската къща и тази година шествието от малки момиченца ще се отправи към църквата „Свети Николай Чудотворец“, където ще бъде отслужена празнична литургия.

След това момиченцата ще бъдат отведени до градския парк, където за тях ще има празнична програма  с участието на вокална група „Калина Малина”. Калиничките ще получат и специални грамоти за участието си в обичая.

 

Всяко от момиченцата трябва да участва в ритуала „Калиница“ три години поред. На третата година семейството на калиничката събира близки и приятели на почерпка за здравето на девойчето. Обичаят има гръцки корени, разказват местните хора.

Следобед в Асеновград ще има ревю на булчински костюми в няколко тура: рокли от български дизайнери, мъжка мода, ревю на асеновградски булчински салони, ревю на авангардни модели, ушити през деня пред погледите на асеновградчани.

През целия ден – от 10.00 до 18.00 ч. на площада пред общината ще има арт работилници  с гост дизайнерите Мария Онтева и Кирил Богданов. Те ще изготвят авангардни облекла с участието на деца, които ще моделират, рисуват и допълват тоалетите.

В програмата за празника ще участват също солистите от ансамбъла на Нешка Робева – Добромира Иванова и Димитър Василев. Точно в 21.00 ч.  ще започне моден спектакъл „Метаморфозите на любовта” с тяхно участие. В него ще се включи също БГ „Дуетът”,  гостуващи дизайнери , местни булчински салони и ученици от асеновградските училища, които ще бъдат манекени на дизайнерите.

Спектакълът ще завърши с дискотека, с много игри и танци.

Подобни статии

Top