Десетки къщи наводнени от пороя в Дъбене и Карлово

Цяла нощ жители на карловското село Дъбене изкараха навън заради наводнението, което сполетя населеното място вчера и снощи след проливните дъждове. Дъждът валя цяла нощ, а река Мъртвица преля извън коритото си и заля земеделски площи и дворовете на десетки къщи селото. Снощи бетонен мост над беше разрушен, за да може да се проправи път на 3-метровата приливна вълна.

„Тъй като деретата в Каравелово и Карлово не са чистени, а ние сме в най-ниската част, затова се стигна дотук“, обясни разтревоженият кмет на Дъбене Вълко Шойлеков. По думите му снощи заради излезлите от коритата си две реки е било спряно движението на влаковете по жп-линията, а самите релси са били залети. „Ние сме в най-ниската част, всичко идва при нас“, поясни кметът на селото.

Той разказа, че през октомври, миналата година и през март, тази година, коритото на реката е било частично почистено и това е спасило Дъбене от по-голяма трагедия.

Тепърва комисия ще изяснява щетите върху пострадалите къщи, като оценките започват от днес. Цяла нощ са отводнявани къщи от пожарната. Има срутени паянтови постройки.

Според Шойлеков са наводнени около 10-15 къщи. Някои от тях се наводняват за втори път, след като преди няколко години, когато е имало проливни дъждове, отново са пострадали. Тогава хората са получили по 300 лева обезщетение.

Тежко е било положението и в Карлово. В близост до жп гарата в подбалканското градче също има наводнени къщи.

Стряма придойде в района на Баня и повлече огромно количество фекалии от кравеферма край брега. Разкаляният тор заля дворовете и улиците на ромския квартал на градчето.

Подобни статии

Top