Десетки на Планетариум безплатно (СНИМКИ)

planetarium (2)

Тайните на вселената и зараждането на галактиките – това привлече десетки пловдивчани и гости на града още на първата прожекция в пловдивския дигитален планетариум. В продължение на пет дни те ще могат да се насладят безплатно на звездното нощно небе, проектирано от новото съоръжение в сградата на Регионалния природонаучен музей.

За промоционалното откриване хората бяха посрещани лично от директора на музея Огнян Тодоров и ресорния зам.-кмет Стефан Стоянов.

Оказа се, че изключително голям интерес се проявява към този планетариум. Както знаете вече две години и малко вече сме затворили за основен ремонт и постоянно от цяла България звънят групи: „Кога ще отворите?“ – това може би е най-често задавания въпрос, обясни Тодоров.

Днес се наложило да бъдат върнати 50-на ученици от Етрополе, които разбрали за прожекциите и решили да ги видят, докато са в Пловдив. За децата бе организирана специална прожекция в промеждутъка между основните презентации.

За първата прожекция в 12.00 ч. хората започнаха да идват още в 11.00. И чакаха с нетърпение началото. Със затаен дъх те наблюдаваха раждането и умирането на галактики, сблъсъка на звезди и превръщането им в супернови, черните дупки и падащи метеорити, довели до огромни катастрофи и промени в климата на земята. А докато те гледаха, отвън се събираха нови желаещи да видят представлението на галактиките.

Кирилка Иванова е бивш преподавател по астрономия и беше много впечатлена от прожекцията.

Бих желала да има някакво намаление за учениците да посещават музея, а апелът ми към учителите е да водят учениците – много е полезно да научат нещо.

Милена научила за прожекциите от интернет.  Тя беше довела малкия си син, който също притихна в залата.

Доста неща се разкриват за космоса, които няма как да ги знаем. И по енциклопедии толкова не е подробно. Малко темата на прожекцията беше за катастрофите и наистина като се замисли човек колко изведнъж може да свърши всичко и колко кратък е живота, надяваме се наистина както казват да са доста далече тези катастрофи, усмихна се Милена.

Прожекциите започват всеки ден от 9.30 до 15.00 ч. през около час и половина, като залата може да поеме 50 души. Филмът трае 30 минути, като засега е единственият дублиран на български език. От музея обаче разполагат с още 4 филма филма на космическа тематика.

Огнян Тодоров съобщи още, че на 8 ноември ще отворят официално врати още терариумът и аквариумът. В останалата част на музея ремонтът засега продължава. Очаква се той да приключи догодина, когато ще бъдат експонирани и препарираните животни. Сред тях ще бъдат главата на жирафа, скелет на пещерна мечка и лъв, конфискуван на границата.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top