Десет мита за слънчевия загар

10 мита за слънчевия загар

1. Хората с по-тъмен тен не получават слънчеви изгаряния

Всяка кожа, независимо от естествения й тен, може да изгори. Високите нива на меланин не защитават кожата от вредните UV лъчи, които усилват стареенето и предизвикват ракови заболявания. Ако имате тъмна кожа, използвайте широкоспектърен слънцезащитен продукт със SPF фактор 15 и нагоре.

2. Слънцето ще ви даде красиви светли кичури

Всъщност това изсветляване показва, че косата е изсушена и увредена от слънцето. Най-добре е да използвате слънцезащитни продукти за коса.

3. Тенът скрива недостатъците

Тенът временно скрива червенината или белезите от акне, но продължителното влияние на слънцето е негативно за чувствителната кожа. Макар и временно тя да изсъхва, впоследствие отделянето на себум се засилва.

4. Печем се на слънце, за да си набавим витамин D

След 15 минути излагане на слънце, системата се претоварва и произвеждането на витамина в тялото спира. Така че по-добре се ориентирайте към алтернативните източници – храна и добавки. Слънцезащитният продукт защитава както от UVA (вълните, виновни за стареенето), така и от UVB (тези, които причиняват изгаряния). Нивото на SPF важи само за UVB защита. В магазините търсете широкоспектърни продукти, които съдържат авобензон, мексорил, титаниев диоксид и цинков оксид за защита от въпросните UVA лъчи.

5. Не е важно количеството, важното е да използваш слънцезащитен продукт

Повечето хора не осъзнават факта, че слънцезащитният продукт не е с еднократно действие. Количеството за възрастни е поне 20 мл на всеки 2 до 3 часа. Най-добре е да го прилагате 15-20 минути преди да излезете на слънце, а не чак когато стигнете плажа.

6. Слънце-защитните продукти с фактор над 50 предпазват по-добре

Оптималната защита е с фактор 50, останалите продукти в магазини и аптеки с фактор 80 или 110 са чист маркетинг.

7. Косата не се нуждае от защита

Напротив, не само косата трябва да се предпазва, но и скалпа, тъй като раковите клетки се образуват точно там. Най доброто решение е да носим шапка или шал.

8. Диетата пази от слънчеви изгаряния

Определени вещества, особено фитохимикалите, помагат на кожата да подсили защитните си сили. Проучванията показват, че ликопенът – пигмент в червените плодове и зеленчуци, може да защити кожата от силните UV лъчи. Хората, приемащи добавки с алфа и бета каротин, съдържащи се в оранжевите и жълтите продукти, по-рядко имат проблеми след продължително излагане на слънце. Разбира се, една салата не е достатъчна да се предпазим.

9. Достатъчно е да се пазим от слънцето само през най-горещите часове

UVB лъчите играят важна роля при развитието на ракови заболявания и са в пика си в часовете между 10 сутринта и 4 следобед. Но UVA лъчите, които са факт независимо от сезона и климата, са основната причина за развитие на меланом. Те навлизат много по-дълбока в дермата, предизвиквайки проблеми с еластина и колагенните фибри и са причина за суха и сбръчкана кожа. Проучванията показват,че дневното излагане на UVA лъчи за 10 минути води до повреди в тези тъкани до 12 седмици. Средностатистическото излагане на слънце за човек е 12 часа на седмица.

10. Солариумът е по-полезен от излагането на слънце

Пълна заблуда! Забравете за солариумите. Освен опасността от рак, лъчите там са прекалено силни и изсушават кожата.

 

Източник: „Стандарт“

 

Подобни статии

Top