Деси прави чудеса от вълна за малки и големи в Пловдив (СНИМКИ)

ядене

Младите хора в Пловдив пазят и развиват древните български занаяти. Освен че влага цялата си любов и старание, когато се занимава с изработването на различни изделия от вълна (т.нар. плъстене), Десислава Колева с огромно желание предава уменията си на подрастващите, като тя самата също не спира да се учи.

Деси е родена в Смолян, но след като идва да учи в Пловдив се влюбва в града, главно заради творческата атмосфера и многообразието от хора, посветени на изкуството.

Споделя, че любимите й места в града под тепетата са квартал „Капана“ и Старият град, тъй като това са сърцето и душата на европейската културна столица, местата, в които може да откриеш уникални творци, създаващи различни изделия само с помощта на въображението и двете си ръце.

Деси от малка обича да се занимава с ръчно творчество, а любовта й към вълната датира от около 2 години. Разхождайки се един ден из „Капана“, тя случайно попада в ателието на известната майсторка Стрина Пепина. Още с влизането забелязва огромно цветно пано и като човек, израснал в Родопите и запознат с българските народни занаяти, решава, че е тъкано на стан.

Стрина Пепина обаче още тогава й обяснява, че всичко в ателието е направено единствено с двете й ръце, вълна и топла вода. Разнообразието от шалове, пантофи, дрехи, пана и всякакви други изделия, правят толкова силно впечатление на Деси, че съвсем скоро тя се записва на курс за начинаещи при пловдивската майсторка.

Първото нещо, на което се учи по време на курса е как да направи брошка. След като се прибира вкъщи, младата жена си купува най-различни материали и започва да твори – в началото по метода на мокрото плъстене, а след това постепенно усвоява и сухото плъстене, познато като иглонабиване.

Най-напред Деси се пробва да направи шал, с идеята да го подари на свой близък човек. Замисълът й не се реализира, тъй като шалът става твърде дебел, но тъй като в работата с вълна нищо не се губи, тя бързо го превръща в ефектна торба.

Продължава с изработването на малки неща – обеци, колиета, брошки, които подарява на свои приятели. Споделя, че до ден днешен няма по-голямо удоволствие от това да видиш радостта в очите на човека, за когото си изработил дадено изделие.

Деси забременява точно в периода, когато започва да се усъвършенства в областта на ръчното творчество. Тогава й хрумват най-разнообразни идеи, случвало й се е докато си е вкъщи, дотолкова да се откъсне от заобикалящия я свят, когато се занимава с хобито си, че да загуби представа за времето.

След появата на сина й Христо цялото й въображение се насочва към изработката на изделия за деца. Постепенно започва да посещава й базари за ръчно творчество, където се среща със съмишленици от цялата страна и това е моментът, в който решава, че именно работата с вълна е нейното призвание.

В момента тя прави почти всичко – бижута, играчки, пана, буквички и цифри, с които децата могат да се учат да четат и смятат, дори „облича“ ароматни сапуни във вълна.

Миналото лято Деси се включва и в инициативата „Деца творят в Капана“ на творчески комплекс „Инкубатор“. Според нея работата с вълна е изключително подходяща за малчуганите, тъй като развива въображението, креативността, моториката на ръцете и любовта към творчеството.

„Най-очаровани бяха, когато изработвахме Angry birds, Миньоните, както и когато им предложих да отпечатат ръчичките си и после да превърнат модела в пано“, спомня си Деси. Работата и за и с деца е истинско удоволствие за нея, още повече, че вкъщи си има „окачествител“ , както с усмивка нарича двегодишния си син.

„Всяка играчка първо минава през него, ако той я хареса – предлагам я на децата, ако не – веднага започвам да я поправям , докато се получи както трябва“, обяснява Деси.

Мечтата й е в най-скоро време да има свое собствено кътче, където да изработва и предлага нещата си, разбира се най-щастлива ще бъде ако това е в най-творческия квартал „Капана“.

В нещата, изработени на ръка от вълна, както и във всяка друга област на хендмейда, няма две еднакви изделия и точно в това се крие голяма част от очарованието му. Няма две едни и същи бижута, дори да се опитвам да направя, пак няма да се получат, споделя Деси.

Всичко, което изработвам, трябва да е с много любов и настроение, иначе не се получава, казва младата майсторка. Когато е изнервена или нещо е помрачило настроението й , тя взима топка вълна, започва да я набива с игли и така се успокоява. След това е готова да твори и да прави своите чудеса, с които дарява усмивки на малки и големи.

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top