Детските градини в Пловдив няма да затварят през лятото

Нито една детска градина в Пловдив няма да затвори изцяло врати през лятото, увери заместник-кметът Стефан Стоянов. Разчетите от миналите години показват, че не са реализирани големи икономии от минаването на дежурни заведения.

Сега всички градини имат изготвени графици за целогодишно ползване на отпуските от персонала, за да се предотврати масовото им използване през лятото.

Работният режим на всички 62 общински детските градини е непрекъснат през цялата година. За цялостната организация през летния период отговорността е на директорите.

„Във всички детски заведения има намалени групи, а там където се налага ще има сборни групи през целия летен сезон”, заяви Стефан Стоянов.Според него все още има проблем с отпуските на учителите: „Директорите на всяко едно учебно заведение са длъжни да правят графици в началото на годината и да дават възможност на всички учители да ползват заслужения годишен отпуск. Това е традиционен проблем. Учителите имат средно по 50 дни отпуски на година“.

Стефан Стоянов заяви още, че в момента се подготвят документите на 4 детски градини за основен ремонт и саниране. Строително-монтажни дейности ще започват наесен, защото има забaвяне в процедурите по финансирането. Зам.-кметът допълни, че се обмисля от следващата година класиранията в детските градини да бъдат в по-кратък период.

Сега местата се обявяват през 25 дни, идеята е срокът за бъде намален до две седмици. Стефан Стоянов: „Мислим как да подобряваме тази услуга и да може повече неща да се случват през тази система. Едно от подобренията е да зачестяваме класиранията.

За да можем да бъдем още по-гъвкави към родителите”. Следващият управленски мандат ще бъде фокусиран върху ремонта и обновяването на училищата, които са общинска собственост.

Подобни статии

Top