Децата в Пловдив четат най-много книги за вълшебства и вампири

Децата в Пловдив четат най-много книги за вълшебства, фантастика и вампири

За трета поредна година в градинката на Джумаята в Пловдив се провежда Лятна читалня на открито. Тя се организира от детския отдел на пловдивската Народна библиотека „Иван Вазов“, а тази година организаторите имат подкрепата на общо шест издателства. В тридневната инициатива се включиха също Центърът за работа с доброволци и Лайънс клуб.

В празник се превърна откриването на третата лятна читалня на открито в Пловдив. Много малчугани на възраст от 4-5 до 11-12 години дойдоха да почетат детски книги и списания, енциклопедии, да се позабавляват с интерактивните карти и да рисуват заедно с доброволците и организаторите.

Направихме различни ателиета, за да можем да забавляваме едновременно повече деца. Целта ни е да обхванем повече възрасти, повече интереси и да ги задоволим по начин, който на тях им харесва. Ще дойдат от университета  по актьорско майсторство студенти, да ни покажат как се прави театър. Катя Белчева – пловдивската поетеса ни гостува , разказа Васка Тонова, завеждащ детския отдел в РНБ „Иван Вазов“.

Според нея, интересът към книгите не е стихнал, въпреки другите забавления – компютри, таблети, смарт телефони, електронни игри и телевизия. Любимите четива на децата предимно в областта на фантастиката, вълшебствата и приказките. Малките харесвали книги за вампири, Хари Потър и др.

След трите дни четене на открито децата ще бъдат поканени да се запишат в безплатни курсове по английски, испански, италиански и немски в Детски отдел. Входът ще е с читателската им карта от библиотеката, а накрая ще получат грамота.

 

Подобни статии

Top