Деца взеха проби от Чая, водата се оказа чиста (СНИМКИ)

Двайсетина деца от асеновградски училища взеха проби от река Чая по повод Световния ден на водата 22 март. Инициативата е част от седмицата, организирана от Регионалната инспекция за околна среда и Басейнова дирекция. Целта е да се провокира интересът на младите хора да изследват сами местните водни басейни по основни показатели за качество на водата – температура, киселинност, прозрачност и разтворен кислород.

Експерти от пловдивската екоинспекция, Басейнова дирекция и лаборанти им демонстрираха как децата могат да разберат чиста ли е водата в реката.

Това, което направихме – измерихме основни показатели, за да се покажат измерванията съвсем демонстративно – Ph като показател и разтворен кислород, поясни Румяна Николова – младши експерт в Регионална лаборатория – Пловдив

След като децата се запознаха с апаратурата, получиха възможност сами да вземат проби от реката. 13-годишният Георги Кацарски от основно училище „Княз Борис“ бе най-ентусиазиран. Той хвърли кофа във водите на Чая и след това измери киселинността на водата.

Оказа се, че водата е благоприятна. Необходимите стойности са от 6 до 8 Ph, при нас пробата показа 7,11, разказа Георги.

Освен с дигитален уред, децата провериха чистотата на водата и с лакмусова лентичка.

Според нашите анализи, които ние правим, водата е чиста. Колегата беше казал, че има някои наднормени превишения на олово, но те не са ежедневни, това са аварийни ситуации, допълни Румяна Николова.

Според лаборантката водите на реките Марица и Чая са в нормите за чистота. В момента заради снеготопенето и дъждовете са по-мътни, което влошава показателите им, но като цяло са чисти. По-лоши са показателите на някои от реките в пловдивска област, които нямат пречиствателни станции и отпадните води се изливат безпрепятствено в коритата на реките.

Нерегламентираните сметища също замърсяват водата, припомни Румяна Николова и призова реките да се пазят чисти.

Подобни статии

Top