Деца на загинали пилоти разгледаха Музея на авиацията (СНИМКИ)

Седем деца на загинали пилоти от Българските Военновъздушни сили получиха днес в Пловдив подаръци от щаба на ВВС и самолетни компании, партньори на Българската армия. Тинейджърите разгледаха и музея на авиацията в Крумово по покана на Фондация „Български Военновъздушни сили“.

Една от целите на неправителствената организация е да подпомага децата на пострадалите пилоти в процеса на изпълнение на служебния си дълг. На плаца в музея те поднесоха цветя пред паметника на загиналите летци.

„Тези дечица действително имат нужда да знаят, че те не са забравени. Защото техните бащи са и наши приятели. Това са хора, които са изпълнили своя дълг и в лоши метеорологични условия и в реални ситуации и са жертвали живота си в името на страната“, посочи бригаден генерал Златко Златев, командир на 24-та авиобаза – Крумово.

Децата се качиха на бомбардировача МИГ 23 и се снимаха за спомен на изтребителя.

„Интересно беше, защото от баща ми, който е летец и от игрите знам много за самолетите. Забавно ми е да ги разглеждам. Изобщо много обичам да се качвам в най-различни самолети, вертолети и др.“, въодушевен беше 15-годишният Георги Русев. Той иска някой ден да стане пилот като баща си.

Заедно с останалите деца, дошли от цяла България, момчето разгледа и експозицията на закрито. Тук гостите научиха повече за историята на българската авиация, разгледаха униформи, самолети и дори капсулата, с която се е приземил при кацането си първият български космонавт Георги Иванов.

За гостите бе организирано и тържество, на което получиха подаръци от щаба на ВВС и фирми, работещи в сферата на авиацията.

От страна на фондация „Български Военновъздушни сили“ ще бъдат преведени по сметките на децата парични помощи във връзка с предстоящите празници, обясни председателят на фондацията о.р. бригаден генерал Спас Спасов. Подаръци ще получат и всички деца на загинали военослужещи, които не можаха да присъстват днес, уточни генералът от резерва.

Подобни статии

Top