Деца от КСУ „Олга Скобелева“ месят хляб в Хлебната къща

Да заухае на хляб в Стария град

Хлебна къща – Пловдив възстановява най-голямата фурна в Стария град.  Къщата стартира дейността си от началото на 2015 година. Тя се намира в Стария град на ул. “Четвърти януари” №4 /между Етнографския музей и Балабановата къща/. Мястото не е случайно – тук е имало фурна, която с появата на хлебозаводите е спряла да работи и къщата от години не е обитавана. Сградата е собственост на община Пловдив и е отдадена под наем на “Мрежа хлебни къщи” за 5 години.

Хлебната къща на Пловдив все още не е готова, за да идват в нея хора, които искат да правят хляб. Затова екипът на една от най-младите хлебни къщи в България започна да организира общностни месения на хляб изнесено. Това става с помощта на организации като Червения кръст, Ресурсен център-Пловдив и др.

Амбицията на пловдивския екип на “Хлебна къща” е да реставрира и да пусне в действие и пещта на ул. “Четвърти януари” №4. Така ще можем и да изпичаме нашия хляб в уникалната пещ. Нещо повече, амбицията ни е фурната да изпича хлябовете за ресторантите и хотелите в Стария град, както и за всички, които искат да си спомнят хляба на своето детство.

Днес от 17:00 часа в Етнографския музей екип на “Мрежа хлебни къщи” ще представи организацията “Международен съвет на самодейните средища”, както и целите на “Хлебна къща Пловдив”. Сред гостите ще бъдат заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Доктор Надя Савова ще разкаже за мисията на хлебните къщи в България.

Това е първото от поредица фондонабиращи събития в полза на “Хлебна къща Пловдив”. Целта е да бъде ремонтирана както пещта, така и цялата вътрешна част на сградата, която ни е дадена, и затова екипът на “Хлебна къща Пловдив” ще работи, за да събере необходимите средства за ремонт. Днес деца ще замесят първия хляб в Хлебната къща. Организират се две работилници за деца, които ще изработват хлебни фигури и украси от солено тесто. Целта е да се демонстрира терапевтичния ефект от месенето на хляб върху деца със специални образователни потребности. Ще гостуват и деца от дом “Олга Скобелева”, за които правенето на хляб ще бъде творческо предизвикателство.

Ще бъде направен също благотворителен търг с произведения на изкуството, водещ на който ще бъде Стефан Лозанов. Със свои изпълнения ще участва и младата китаристка Диана Рачева.

За сградата:

С Решение 350 от 19.09.2013 г. Община Пловдив реши да отдаде под наем за срок от 5 години общинска собственост Хлебопекарна, находяща в Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“ на ул.”Четвърти Януари” №4. Къщата е двуетажна. На първия етаж се намира помещението за общностни и терапевтични месения, а на втория етаж са стаите, в които Хлебна къща Пловдив ще провежда по-малки работилнички и стая за
незрящи.

Помещението на 150-годишната сграда е функционирало като фурна и магазин. Пещта е изградена във формата на купол от ръчни, плътни тухли от червена глина. Размерите й са доста големи: дължина 3,80 метра, ширина 3,50 метра и височина 1,20 метра. Зидът под отвора на пещта е от големи каменни блокове. Фурната е изпичала над 300 хляба наведнъж.
Улица “Четвърти януари” се е изпълвала с аромат и по калдъръмите се виела опашка от усмихнати пловдивчани, чакащи в раздумка топлия хляб.

За съжаление пещта не е ползвана от десетки години. Влагата и саждите са увредили тухленото тяло и пещта постепенно се руши. Нужен е основен ремонт, който да разкрие купола й зад иззиданата стена и по много деликатен начин да бъдат отстранени повредените тухли. Те ще бъдат замени с нови, но от старинния тип, за да се запази стилът и функционалността на старата фурна.

В България не са останали много майстори-пещари, които да се заемат с тази отговорна задача. Този занаят е почти изчезнал и вече не се строят обществени фурни с пещи, а само малки частни – със съвременни материали и способи. Масово пещите по селата се събарят и на тяхно място се правят магазини и складове, а в по-големите градове е цяло чудо ако е запазена някоя фурна с пещ, която да работи.

Екипът на Хлебната къща е открил и майстор, който да поправи старата пещ и да направи така, че тя отново да „светне“ и заухае на хляб. Но за това са нужни време и средства. Именно затова се организира благотворителната кампания в подкрепа на Хлебната къща.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top