Деца от Пловдив призоваха за безопасно шофиране (СНИМКИ)

светла76

Акция под надслов „Спаси живота на детето” се проведе в район „Западен”. Деца от ЦДГ „Светла” с помощта на пътни полицаи спираха за около час движението по улица „Солунска” и раздаваха на шофьорите стикери, призоваващи ги към безопасно шофиране.

В инициативата, която е част от Третата глобална седмица за пътна безопасност, се включи и кметът на района Димитър Колев.

Подобна акция се организира за пръв път в Пловдив. На улица „Солунска” децата бяха подпомагани в раздаването на стикерите от директора на ЦДГ „Светла” Людмила Тошева. Към тях се присъединиха кметът на район „Западен” Димитър Колев и неговият заместник Нонка Симеонова, които също призоваха шофьорите към безопасно шофиране и повишено внимание на пътя.

Преди началото на акцията в сградата на детската градина пък бе представена виртуална платформа за практически умения по безопасност на движение по пътищата. Интерактивната система помага по уникален начин децата да упражняват способностите си за безопасно придвижване в градска среда без да бъдат поставяни в какъвто и да е риск.

Платформата е изградена на 9 нива, в които децата могат да се упражняват да пресичат натоварени кръстовища, да карат велосипеди в града и да са подготвени за всякакви реални ситуации на пътното платно. Интерактивната система е разработена от специалисти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и бе представена от малчугани, преминали вече обучение с нея.

Днешните инициативи са част от Третата глобална седмица за пътна безопасност, която се провежда от 4 до 10 май. Тази година тя е насочена към подобряване на безопасността на пътя за децата под мотото „Спаси живота на децата!“. Кампанията е под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

Инициативата се осъществява от Министерството на вътрешните работи в партньорство с Министерството на образованието и науката, областните администрации в страната, Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет, Българския Червен кръст и Съюза на българските автомобилисти.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top