Деца от Пловдив с обриви след ваксина, РЗИ: Не са ни търсили

Ваксина против грип

Притеснени родители на 6-годишни деца, имунизирани с поливалентната ваксина „Тетраксим“ се оплакаха от нежелана силна реакция срещу препарата. Това съобщи Нова ТВ днес. Вече е започнала проверка от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата.

Мирко Попов е един от родителите, които сигнализират за проблема. Ден след като 6-годишният му син бил имунизиран, получил обриви по цялото тяло. Наложило се през нощта да повикат линейка и детето да бъде откарано в Спешното отделение. Оказва се, че освен сина му и други деца са получили усложнения след ваксината. Личният лекар – д-р Галина Дамянлиева, която е имунизирала децата, твърди, че това се случва за първи път в практиката й.

Пред DCNEWS директорът на Дирекция „Надзор над заразните болести“ в РЗИ-Пловдив д-р Моника Троянчева обясни, че родителите на децата са потърсили помощ от детското отделение на Спешна помощ в УМБАЛ „Св. Георги“. Никой от болницата обаче не е информирал РЗИ, че  има такъв проблем. Няма информация за постваксинална реакция и от д-р Дамянлиева, която е направила имунизациите.

„Съгласно Инструкция 15 при такава реакция трябва да бъдат уведомени здравните власти и по-специално РЗИ, а не медиите“, коментира д-р Троянчева. По думите й това е четирикомпонентна ваксина, която съдържа и агент против полиомиелит. „Това е особено важно в днешно време, като се има предвид ситуацията с бежанците“, допълни шефката на Дирекция „Надзор над заразните болести“. Тя беше категорична, че досега оплаквания от ваксината не е имало никъде.

Препаратът е френско производство и доскоро липсваше. Сега е доставен по държавна поръчка на Министерството на здравеопазването. Оттам се доставя по региони с хладилен транспорт, а след това от РЗИ ваксината се пренася с хладилни чанти до джипитата. С нея само в Пловдивска област тази година трябва да бъдат имунизирани над 10 хиляди деца, коментира д-р Троянчева. Според нея родителите трябва да бъдат разпитани, за да стане ясно какви са симптомите на децата им и дали съвпадат със страничните реакции от употребата на препарата.

У нас до момента не е имало проблеми с ваксината „Тетраксим“, уверяват от Здравното министерство. Имунизацията е задължителна за 6-годишните и при отказ родителите ще бъдат глобени от 50 до 100 лева.

Подобни статии

Top