Деца положиха клетва като „полицаи“ (СНИМКИ)

26 ученици от първото детско полицейско управление в Пловдив положиха клетва днес. Четвъртокласниците от СОУ „Паисий Хилендарски“  ще се обучават по специална програма на Министерството на вътрешните работи от експерти от МВР, от образователното министерство, Българския туристически съюз, БЧК, психолози и педагози.

В продължение на две години в извънкласно обучение на учениците ще бъде показано как да прилагат първа помощ, как да се защитават, да работят в екип и подробно ще им бъдат разяснени правилата за движение по пътищата. Бъдещите полицаи ще се запознаят от близо с работата на по-големите си колеги от МВР.

Идеята на програмата е чрез игри и забавления децата да получат знания и умения за справяне с различни житейски ситуации.

Извънкласните занимания на детските полицейски управления ще се водят на открито.

Общо 199 „Детски полицейски управления“  ще се открият в страната и 4 000 деца ще вземат участие в тази програма, като 150 от децата ще са от Пловдив.

На тържествената церемония по откриването на детското районно управление присъстваха заместник-министърът на МВР Филип Гунев, кметът Иван Тотев, шефът на Областна дирекция на МВР старши комисар Христо Разсолков, директорката на образователния инспекторат Иванка Киркова, зам.-кметове и кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Официално беше подписано споразумение между шефа на Четвърто РУП Севдалин Бабаджанов и детското районно управление в лицето на директора на СОУ „Паисий Хилендарски“ Илия Къртев. След това децата положиха клетва и получиха специални значки, грамоти и защитни жилетки.

Заместник-министърът на МВР Филип Гунев обеща на децата, че през тези две години ще бъдат научени на всичко, което знаят полицаите. Единственото, което няма да им бъде показано, е как се стреля с пистолет, но той обясни на малчуганите, че в Англия например, полицаите дори не носят пистолети.

„След две години, вие ще сте едни малки полицаи и ще ни помагате да се борим с престъпността.“ – заяви Филип Гунев в обръщението си към учениците от детското районно.

След официалната програма  бъдещите полицаи се запознаха отблизо с полицейската техника.

 

Подобни статии

Top