Деца спасяват училище в Пловдив (СНИМКИ)

Осмокласници и тяхната учителка подеха благотворителна инициатива за ремонт на училището си в Пловдив. Децата от СОУ „Константин Величков“ в кв. „Кючук Париж“ се опитват да възстановят дясното крило на школото, в което самите те провеждат учебните си занятия и да помогнат да се ремонтира затвореното ляво крило на сградата.

Осмокласниците са от класа на учителката Теодора Вецова, която стана известна в Пловдив, след като бе блъсната от автомобил на пешеходна пътека и призова кмета Иван Тотев да дисциплинира шофьорите в града под тепетата. /Вижте повече ТУК!/ Учениците и тяхната класна започнаха кампания да възстановят училището си.

Допреди няколко години училището било стабилна сграда, с функциониращи, добре поддържани класни стаи и с 1 200 ученици. След пожар в мазето, който засегнал всички етажи до четвъртия, лявото крило е изолирано и затворено, а голяма част от учениците се преместват, поради липса на класни стаи, в други училища.

Повече от 10 години лявото крило на сградата остава запечатано. До 2009 в дясното крило учениците са учили без отопление, с шперплат вместо прозорци и в стаи, подобни на бомбоубежища. През 2010 г. с помощта на ученици, директорката Ели Атанасова и на общината е направен ремонт на фасадата, поставена е дограма на цялата сграда, дори на неизползваемата част и от тогава има функциониращо парно отопление.

Ситуацията отвътре обаче продължава да не е розова. В дясното крило, където учат около 400 ученици, е в състояние, което по-скоро отблъсква децата и ги демотивира, отколкото да пробужда желание за учене у тях и да усещат принадлежност към училището.

През октомври, миналата година, Теодора Вецова и нейните ученици решили заедно да подобрят вида на класната си стая.

„Събрахме колективно малка сума пари от родители, от моето семейство и приятели и сами ремонтирахме класната си стая. Децата бяха изключително усърдни и ентусиазирани -боядисваха, шпакловаха, чистеха, правеха всичко необходимо за реновирането на една стая; разбира се, има дефекти, но стаята изглежда чиста, с добър вид и най-важното, всичко е постигнато от нас самите“, разказва Теодора.

След този малък успех, тя и учениците решили, че по този начин могат да помогнат за възстановяване на цялото училище.

„Ако много голям брой хора като нас дарят малка сума, ще успеем да съберем необходимата голяма сума за подобряване вида на дясното крило и за цялостния ремонт на лявото крило – изграждане на нови тоалетни, парно отопление, подова настилка, боядисване, закупуване на необходимите мебели за всички класни стаи по етажите, дъски, столове и т.н.“, смята Теодора.

Затова  тя и учениците потърсили сайтове, в които подобни идеи са имали успех. Така попаднали на сайт, в който на английски изложили историята на училището. Целта им била каузата да достигне до голям брой хора, които с малка финансова помощ да помогнат.

„Нашата най-искрена молба, след като отидете на линка по-долу, разгледате снимките и прочетете за нас, е да натиснете бутона „Donate now” и да дарите малка сума по ваше желание в помощ на нашето начинание. Уверяваме ви, че всяко дарение ще бъде използванo единствено в полза на учениците и училището. Благодарим ви! 8а клас, СОУ „Константин Величков” с класен Теодора Вецова“. 

Ако искате да помогнете на 8а клас в СОУ „Константин Величков“, можете да го направите ТУК!

Подобни статии

Top