Деца с диабет приготвят здравословни сандвичи - DC news

Деца с диабет приготвят здравословни сандвичи

Със състезания за приготвяне на сандвичи и здравословна закуска ще отбележат тази година в Пловдив Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Деца, лежащи в детското отделение на  МБАЛ„Централ Хоспитал”-Пловдив и членове на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет /НАДД/ и техни приятели ще се включат в надпреварите.

В рамките на три, поредни дни от днес до неделя от НАДД  ще съберат на едно място членовете на асоциацията от цялата страна – деца, младежи, техните родители, водещи лекари – специалисти, наши съмишленици и приятели, за да поговорят заедно за важните аспекти в борбата с коварното заболяване – диабет.

Паралелно в Пловдив през почивните дни ще се проведе и ІV–та Национална конференция на децата и младите хора с диабет. През настоящата 2014 година, мотото на Световната диабетна асоциация (IDF) е „Диабет: Здравословното хранене започва със закуската”.

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 382 милиона души, като близо половината от тях не знаят за това. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 милиона. Очакванията са, че през 2035 г. броят им ще достигне 592 милиона.

В България с диабет са над 577 хиляди българи, като близо 150 000 не са все още диагностицирани.

В програмата за Световния ден за борба с диабета са включени също спортни състезания и среща-разговор с българския алпинист Боян Петров, първият българин изкачил смъртоносния връх К2, който тази година в рамките на 100 дни изкачи общо три осемхилядника.

 

Подобни статии

Top