Джаба и Веселин Маринов на едно място в галерия „Сариев“

Джаба от Междузвездни войни, паметниците на цар Самуил в София и на Срацимир във Видин, Дейл Купър от „Туин Пийкс“ и Съли от „Доктор Куин – Лечителката“, Мич от „Спасители на плажа“, Веселин Маринов и Кичка Бодурова – са само част от образите, които представя в своите творби младата художничка Мартина Вачева. Тя ще покаже живопис и принтове, посветени на популярни герои от действителността в галерия „Сариев“  в Пловдив.

Художничката възпроизвежда образи от киното и телевизията с тяхното сценично присъствие и кадриране, на които тя придава най-високия статус на изобразяване на личността – портрет.

Образите на масовата култура и фолклорните символи, в случая кукерите или Джаба („Междузвездни войни”) на пръв поглед изглеждат контрастни, но Мартина Вачева долавя техния общ извор – митологията. Наред с типажите от сериали като „Туин Пийкс” и „Спасители на плажа” Мартина съпоставя композиции от култови филмови сцени, пресъздадени неволно или съзнателно от местния лайфстайл.

Мартина Вачева принадлежи на най-младото поколение съвременни художници. Тя използва различни техники като колаж, рисунка и живопис.

Галерия „Сариев“ представя Мартина Вачева в рамките на платформата ФОН: Млади автори. Откриването на изложбата „Сериалити“ ще бъде на 3 юни от 19 ч. Тя ще може да бъде видяна до 29 юни.

 

Подобни статии

Top