Джазменът Васил Петров рисува абстрактни графики

Джазменът Васил Петров, известен с брилянтния си дълбок глас, напомнящ за блендата на Франк Синатра, за първи път ще разкрие в Пловдив и друго свое амплоа. Певецът, който отдавна радва публиката не само с кристалния си и елегичен глас, сега ще покаже изящни деликатни рисунки. Загадъчно „недовършени“ птици с хищни клюнове, напълно или донякъде абстрактни обекти, цветя и композиции са черно-белите му послания към зрителя, които той да разгадае.

Васил Петров ще покаже своите абстрактни графики в пловдивската галерия ХебросАрт. Творбите му са включени в изложбата “Откровения в музика и цвят”, в която със свои платна участват още един музикант – цигуларят Мичо Димитров, който показва живописните си импровизации и художничката Юлиана Павлова със своите приказните картини от вълшебната измислена страна, нейната страна на чудесата – Ютопия.

Юлиана Па влова представя живопис, чиито сюжети, образност и техническо изпълнение са на тънката и доста условна граница между хиперреалистичното и една красива, цветна фантастика. Съчетавайки несъчетаемото, картините й са обитавани от плуващи в безкрайно море аквариуми, на железни рибарски куки като примамки висят перлени огърлици в очакване да се хване някоя нежна русалка. Дървото има живи човешки ръце, а сънят на разума е не върху, а в дом от възглавници. Чаровна съвременна версия на Луис Карол, а Алиса е авторката и /или? нейните зрители.

Виртуозът на цигулката Мичо Димитров продължава пътешествията си в измислената страна на приказни замъци и интимно сгушени селски църкви. Живописният му похват да „зида“ сградите в специфичен музикален ритъм и „теракотеният“ колорит превръщат приказката в реалност. Сигурно класическата архитектоника на тези композиции се родее по свой начин с най-доброто в музикалната класика.

Понякога природата е така щедра, че надарява любимците си с повече от един талант. Каква е връзката между живописта и музиката, които така естествено съжителстват под покрива на един творец? Дали тя е в хармонията, толкова необходима за съзвучието и на ноти и на багри? Тази изложба може да открехне врати към отговорите на тези въпроси.

Откровенията на тримата автори, можете да видите тази вечер от 18:00 ч. в Стария град.

 

 

Подобни статии

Top