Джипитата ще ни консултират по скайпа или по телефона

Джипитата лекуват по скайпа

Джипитата вече ще могат да ни консултират дори без да са ни прегледали. Те ще дават съвети по телефона или онлайн с имейл или по скайпа на своите пациенти. Това обаче ще става само в работно време, като телефонните консултации ще са задължителни, а тези онлайн – препоръчителни, е записано в новия стандарт по обща медицина, който в момента е качен на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане, пише „Преса“.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров така ще се регламентира дейността, която и досега джипитата изпълнявали.

„Онлайн консултациите са поглед в бъдещето, но разбира се, първо трябва нещата у нас да се нормализират и хората да спрат да нападат лекарите за щяло и нещяло“, подчерта Киров. В почти цяла Европа тази практика е много популярна, докато в България досега докторите се пазеха да дават съвети по телефона.

Във Великобритания, например, джипито изобщо не е длъжно да посети дете с температура, достатъчно е да се чуе с родителите или да прати напътствията си по електронната поща.

Според пациенти обаче онлайн лечението може да свали качеството на услугата, както и да доведе до нежелани последици, ако болният не бъде обстойно прегледан. Затова трябва да има ясен регламент при какви състояния можем да минем само със съвети по телефона и в какви случаи задължително трябва да ни прегледат, твърдят пациентски организации.

Освен това няма как медиците да носят отговорност за несполучлива терапия, ако тя е предписана по скайпа.

Top