Дивата природа: така, както не сте я виждали досега (СНИМКИ)

0,,18920915_303,00

Конкурсът „Wildlife Photographer of the Year“ е нещо като световно първенство за фотографи, снимащи дивата природа. Вижте кои са десетте най-добри попадения за отминалата 2015 година.

Най-красивите ибиси

От пет години младият французин Жонатан Жажо обикаля света заедно с родителите си. Край бреговете на Бразилия той попада на това ято червени ибиси. „Това са най-красивите птици, които някога съм виждал“, казал си той и ги снимал. Снимката му печели приза в категорията „Най-добър млад фотограф до 17-годишна възраст“.

По-силният побеждава

Тези две лисици не би трябвало да се срещат. Заради глобалното затопляне обаче червената лисица все по-често се озовава в райони в Арктика, обитавани от полярната лисица. В тази схватка победител е червената лисица. С тази снимка любителят фотограф Дон Гутоски печели голямата награда в конкурса.

Кой е по-силен?

Тези мъжки бойници (птици от семейство Бекасови) защитават територията си по време на размножителния период. С тази снимка младият фотограф от Чехия Онджей Пеланек спечели първото място в категорията „Млад фотограф до 14-годишна възраст“.

Трима другари

В продължение на една седмица фотографът Амир Бен-Дов следил две женски птици от вида Червенокрак сокол, намиращи се в доста необичайната компания на един мъжкар. Чак на седмия ден той успява да улови този миг, който му донася и наградата в категория „Птици“.

Това ли вижда жабата?

Какво ли виждат жабите, когато погледнат нагоре? Една студена априлска сутрин холандският фотограф Едуин Гисберспрез се разхождал в блатиста местност, когато пред камерата му изскочил този гущер. Тази снимка му носи наградата в категория „Земноводни и влечуги“.

Пищен обяд

Край бреговете на ЮАР Михаел Ав станал свидетел на тази необичайна сцена: делфини, акули и китове атакуват огромно ято мигриращи сардини. Въпреки лошата светлина, той успял да направи тази чудесна снимка. Тя му носи приза в категорията „Подводна фотография“.

Не, това не е картина

Тази цветна феерия от дюни, пясък, водорасли и вода е отличена в категория „Въздушна фотография“. Прави я испанският фотограф Пере Солер по време на полет над природния резерват „Bahía de Cádiz“.

Нощна разходка в града

Понякога дивите животни се престрашават и нахлуват в жизненото пространство на човека. Обикновено го правят през нощта. Като тази лисица, чиято нощна разходка е уловена от обектива на Рихард Петерс. Той е победител в категорията „Урбанистична фотография“.

Животът е изкуство

Триста опита и осем часа са били необходими на Хуан Тапия, за да направи тази уникална снимка. На нея се вижда как една лястовичка влиза в имението му през една картина, която той окачил нарочно на прозореца. Целта му била да заснеме именно това, което се вижда на снимката. Тя му донесла наградата в категорията „Импресии“.

Унижените

От 20 години насам Брита Яшински документира случаи на превърнати в „пленници“ диви животни. Никъде по света обаче тя не е виждала това да се върши толкова систематично и брутално, както в Китай. В парка Seven Star в Гулин лъвове и тигри, на които предварително са им били извадени зъбите и ноктите, участват в една шоупрограма. С тази снимка Яшински печели голямата награда.

Източник: dw.com

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top