Дивеков в затвора за три години за катастрофата в Кючука

Пловдивският апелативен съд потвърди 3-годишната присъда на 24-годишния шофьор Милан Дивеков, който миналия август прегази пресичащия на зебра Димитър Димитров. Съдът потвърди също решението на окръжните магистрати на Дивеков да му бъде отнета шофьорската книжка за 6 години.

Присъдата на окръжния съд е потвърдена с решение на апелативните магистрати от 22 март. Припомняме, че тя бе обжалвана от роднините на загиналия 63-годишен мъж. На първа инстанция Дивеков призна пред съда вината си и присъдата му бе редуцирана с една трета – от 4 години и половина на 3 години.

Близките на Димитър Димитров обаче настояваха пред Апелативния съд да измени присъдата на младия шофьор и да я увеличи на 7 или 8 години.

DCNEWS припомня, че инцидентът стана вечерта на 12 август, миналата година на пешеходна пътека на бул.  „Никола Вапцаров” в Пловдив. Милан Дивеков карал от кв. „Кючук Париж“ към ж.к. „Тракия“. Той пътувал със свой приятел и шофирал лекия си автомобил „Алфа ромео“ със 100 км/ч. На пешеходната пътека на едно от кръстовищата пресичал Димитров. Той пресякъл до разделителното островче на булеварда, спрял се, видял идващата кола, но решил, че ще може да премине и бегом хукнал към другия край на улицата. Дивеков го видял в последния момент, натиснал спирачките, но не успял да спре и удари пешеходеца. След това спрял и отишъл до него, но човекът бил загинал на място.

Няколко дни след трагедията, заради това, че Милан Дивеков не е бил задържан от полицията веднага след катастрофата, а е вписан само като свидетел и не му е взета проба за наркотици веднага,  главният прокурор Сотир Цацаров подаде сигнал до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. След това писмо тогавашният директор на пловдивската полиция Пламен Узунов подаде оставка.

Решението на Пловдивският апелативен съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд  в 15-дневен срок.

Подобни статии

Top