Диетологът Георги Славов: Нито една диета не е универсална

georgi slavov (2)

70% от хората, които спазват някаква диета за отслабване, правят сериозни грешки спрямо здравето си. Това заяви в Пловдив диетологът Георги Славов по време на беседа на тема „Здраве чрез хранене“. Тя бе част от цикъла беседи „Здраве, щастие и красота“, която се проведе в Културен център-музей „Тракарт”.

Славов предупреди, че всички рецепти за отслабване, популяризирани и измисляни от разни попфолк певици и разпространявани в интернет, са абсолютно вредни. „Нито една диета не е универсална за всеки човек. Заболяванията са различни и всеки организъм има различни нужди“, подчерта диетологът. По думите му точно това е работата на диетолозите – да съобразят хранителния режим, спрямо пациента си.

В повечето случаи специалистите по хранене дават разяснения за диети, свързани с определена група от хора, която са наблюдавали с години. Тези диети също не са подходящи за всички и не действат на всеки, допълни Славов.

Според известния бургаски диетолог храната лекува. „Именно това е човекът, към когото самата аз се обърнах, когато бях в нужда, за да се излекувам след сериозно заболяване“, обясни пред многобройната аудитория холистичният лекар д-р Галина Арабаджиева – организатор на цикъла беседи.

Тя посочи, че причините за патологията при човешките заболявания са три:

1. Вродени аномалии.

2. Токсини от храненето.

3. Психични токсини.

„Заболяванията идват, за да ни покажат, че сме се отклонили от пътя си. Няма универсални режими, всичко трябва да е индивидуално, в зависимост от стреса, на който сме подложени, работата и живота ни в даден момент. Ако днес диетата ви е една, следващият месец може да е друга, тъй като организмът ви се нуждае от други неща“, подчерта д-р Арабаджиева. Тя поясни също, че когато човек не е подготвен физически и психически за даден хранителен режим, той няма да му бъде полезен.

Според двамата лектори април и май са най-подходящите месеци за разтоварване на организма. Двамата предупредиха, че за да има видим ефект от даден хранителен режим, е необходимо да минат поне 10-15 дни.

Георги Славов подчерта, че в този период много подходящи са веганските или вегетариански режими. Що се отнася до така популярната житна диета, за нея била необходима специална подготовка, допълни диетологът.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top