Диетологът Георги Славов: Нито една диета не е универсална

70% от хората, които спазват някаква диета за отслабване, правят сериозни грешки спрямо здравето си. Това заяви в Пловдив диетологът Георги Славов по време на беседа на тема „Здраве чрез хранене“. Тя бе част от цикъла беседи „Здраве, щастие и красота“, която се проведе в Културен център-музей „Тракарт”.

Славов предупреди, че всички рецепти за отслабване, популяризирани и измисляни от разни попфолк певици и разпространявани в интернет, са абсолютно вредни. „Нито една диета не е универсална за всеки човек. Заболяванията са различни и всеки организъм има различни нужди“, подчерта диетологът. По думите му точно това е работата на диетолозите – да съобразят хранителния режим, спрямо пациента си.

В повечето случаи специалистите по хранене дават разяснения за диети, свързани с определена група от хора, която са наблюдавали с години. Тези диети също не са подходящи за всички и не действат на всеки, допълни Славов.

Според известния бургаски диетолог храната лекува. „Именно това е човекът, към когото самата аз се обърнах, когато бях в нужда, за да се излекувам след сериозно заболяване“, обясни пред многобройната аудитория холистичният лекар д-р Галина Арабаджиева – организатор на цикъла беседи.

Тя посочи, че причините за патологията при човешките заболявания са три:

1. Вродени аномалии.

2. Токсини от храненето.

3. Психични токсини.

„Заболяванията идват, за да ни покажат, че сме се отклонили от пътя си. Няма универсални режими, всичко трябва да е индивидуално, в зависимост от стреса, на който сме подложени, работата и живота ни в даден момент. Ако днес диетата ви е една, следващият месец може да е друга, тъй като организмът ви се нуждае от други неща“, подчерта д-р Арабаджиева. Тя поясни също, че когато човек не е подготвен физически и психически за даден хранителен режим, той няма да му бъде полезен.

Според двамата лектори април и май са най-подходящите месеци за разтоварване на организма. Двамата предупредиха, че за да има видим ефект от даден хранителен режим, е необходимо да минат поне 10-15 дни.

Георги Славов подчерта, че в този период много подходящи са веганските или вегетариански режими. Що се отнася до така популярната житна диета, за нея била необходима специална подготовка, допълни диетологът.

 

Подобни статии

Top