Димитър Кумчев: За да не спортуват децата, са виновни родителите им

Kumchev_kmet

Станимашкият Херкулес се бори за тренировъчна зала 

Името му е Димитър Кумчев. Очаквам го в едно от заведенията на Асеновград. Пътува от Пловдив, защото там провежда тренировките на един от състезателите си.

В Асеновград това не може да се случи. Зала за тренировки по борба на шампиони няма. Разговаряме с Митко дни след като за 14-ти път спечели надпреварата за голямата награда на Трифоновден – пехливанските борби и играта за баша.

Започва с болката си. В града на олимпийците по борба залата за тренировки не отговаря на изискванията за достигане на големи постижения. Затова в редица разговори с хората, които управляват днес Асеновград, настоява да се помисли и да се реализира проект за изграждане на спортно съоръжение по борба.

Нямате представа колко много деца от Асеновград и региона имат желание да се занимават с борба. За съжаление е много трудно, особено зимно време, когато се изисква отопление на залата.

Насърчавайте децата да спортуват – това бяха основните му думи по време на близо едночасовия ми разговор с него. За да са болни децата ни и с наднормено тегло, вина имаме родителите, повтаря Митко. Осъзнава го още докато учи педагогика на обучението по физическо възпитание в Пловдивския университет.

Днес обаче, докато се радва на двегодишния си син, е напълно убеден, че примерът за здравословен начин на живот и движение се ражда в семейството.

Вместо децата да си губят времето и да попадат под влиянието на различни вредни навици, те трябва да бъдат насърчавани от техните родители да се занимават със спорт. Борбата е много труден спорт, но тя калява психиката, повишава самочувствието, изгражда хигиенни навици, дисциплинира, оформя характера, възпитава човек на уважение към противника.

Ето защо родителите трябва да разберат колко полезен може да бъде спортът за изграждането на техните деца като личности, да проявяват повече заинтересованост, да инвестират в тяхното здраве.

Подхващаме и темата за училищния спорт. Не само трябва да има повече часове по физическа култура, но и самите учители да бъдат съвестни към професията си. Да стимулират децата, да им показват, да спортуват заедно с учениците си. Така, както правят в Швейцария, Германия, Франция. Примери дава много, защото е обиколил целия свят. Неусетно разказът се пренася зад граница.

Мислено пътуваме до Германия – там, където трупа огромен опит, борейки се с елитни състезатели от цял свят. Основни конкуренти в Бундеслигата са му състезатели от Полша, Турция, Унгария, бившите съветски републики. Там се надпреварва и с почти всички топборци от България.

И макар да е уважаван състезател там, за него в пълна сила важи поговорката „Камъкът си тежи на мястото”. Затова се връща не само в България, но и в родния си Асеновград.

Връщат го традициите, които за радост, ревностно се пазят в града на вярата. Традицията, която всяка година го води на тепиха в местността „Свети Трифон“ и участието му в народните борби. Зареждат го емоционално, помагат му и за физическата издръжливост.

25-кратният шампион на България вече мисли за треньорска кариера. И ще продължи да полага усилия да се развива борбата.

По думите му обаче, трябва да има държавна намеса, за да се развива спортът. А той – спортът, трайно се е настанил в дома на Кумчев и се предава по наследство. По примера на своя баща, сега Митко, също вече отговорен родител, обещава, че залата ще бъде мястото, където ще възпитава сина си.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top