Димитър Кумчев пак се окичи с коча

Асеновградчанинът Димитър Кумчев за 11-та поредна година спечели първото място на пехливанските борби, които се проведоха в местността Свети Трифон край Асеновград, по случай празника на Св. Трифон Зарезан – покровителя на лозарите и винарите. Голямата награда – 102-килограмов овен на име Трифон и парична награда му връчи лично кметът на Асеновград Емил Караиванов.

След оспорвана битка с победителя на второ място се класира Божидар Бояджиев от Казанлък. Сред финалистите се отличи и Драгомир Стойчев от Добрич, който се класира на почетното трето място. Тази година в надпреварата се включиха над 30 участника, които се осмелиха да премерят сили въпреки дъждовното време. За голямата награда ентусиастите бяха седмина.

Събитието стартира с едноминутно мълчание за почитане на паметта на първия български президент Жельо Желев. След това по традиция борбите се откриха със схватки между децата, които премериха сили в категорииите до 35 кг и 50 кг, както и между юношите в категория до 75 кг. Стотици станимаклии с нетърпение очакваха и атрактивните  борби между мъжете в категориите до и над 95 кг. Освен от Добрич и Казанлък видни борци от Пловдив и Стамболийски също взеха участие в тазгодишната надпревара.

Всенародното веселие уважиха и представителите на Българската федерация по борба. Техническият директор на БФБ Тодор Тодоров връчи на кмета на Община Асеновград плакет в знак на уважение и признателност от името на председателя на Федерацията Валентин Йорданов.

 

Подобни статии

Top