Димитър Шишков: От закона за антикорупция вече има ефект

Волята на много политици е колеблива, но законът за антикорупцията ще се приложи в цялата си строгост. Той е основата на борбата с корупцията. Ако между първо и второ четене на антикорупционния закон се правят много отстъпки, той ще изгуби смисъл – РБ ще работи да се запази тази строгост. Това каза в „Неделя 150” по БНР доц. д-р Димитър Шишков от „Движение България на гражданите” от Реформаторския блок по повод приемането в четвъртък на първо четене на антикорупционния закон.

Реформаторът подчерта, че политиците, демонстриращи воля за борба с корупцията, се изправят срещу онези, които са сраснали с корупционните схеми като  Давид срещу Голиат. Видях страх в очите на народни представители при приемането на закона, имаше манипулативни изказвания особено от БСП, и мнения, без да са чели закона. Тоест от този закон вече има ефект, каза Шишков. Той посочи, че законът е не срещу гражданите, а срещу корумпираните политици и служители на високите етажи на властта като обхваща всички постове, които са под корупционен риск ли вземат решения за изразходването на публичен ресурс.

Не изключваме депутатите от този процес. Няма „света вода ненапита” в нито една партия. Има хора, които трябва да бъдат „изметени” от политическата сцена, именно защото са корумпирани. И въпреки всичко, дори и на несъгласието на някои от партньорите, се показа политическа воля за ново начало, което е добър знак за гражданите, каза Шишков. По думите му, във всички партии има хора, които искат борбата с корупцията да успее. Само в БСП не искат, подчерта той.

Попитан за промените между четенията в зала, д-р Шишков подчерта, че хората ще запомнят кой иска „да окастри” текстовете и на следващите избори ще го санкционират с вота си. Според него ще има проверка на всички сигнали, независимо дали са подписани или не, преди да започне същинската работа на инспекторите от Бюрото. Има политици и хора на високи постове с хотели по морето, недекларирани имоти, в конфликт на интереси, с чужди автомобили, които управляват, изпадайки в зависимости – на това гражданите очакват да се сложи край, каза още той. Според Шишков много важна е гражданската подкрепа на закона и овластяването на хората да подават сигнали.

На въпроса ако законът бъде осакатен, дали РБ ще предприеме действия, доц. Шишков каза, че РБ и ДБГ не са във властта на всяка цена и са достатъчно устойчиви да реализират приоритетите си в съдебната реформа и антикорупцията.  Най-лесно е да се откажеш, но тогава даваш властта в ръцете на тези, които те отклоняват от целите ти, категоричен бе д-р Шишков, като изрази оптимизъм за второто четене на закона.

Подобни статии

Top