Динята – спасение в жегата

Динята е един от най-подходящите продукти за разхлаждане в жегите. Освен, че охлажда, вкусният плод подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества.

А знаете ли, че динята всъщност е зеленчук? Тя е от семейството на краставицата и тиквата. За нейна прародина се счита Африка, но съвременните дини са доста различни и доста по разнообразни като сортове. Тя без съмнение е сред най-освежаващите и задоволяващи нуждата от течности плодове и зеленчуци.

У нас динята най-често се консумира самостоятелно, най-вече като десерт, но по други места тя често се поставя в салатата, сосовете или от нея се приготвя освежаващо изстудено питие.

Динята има над 1200 разновидности, като само 60 от тях са подходящи за консумация. Всеки един съдържа най-големият процент вода сред плодовете, между 80 и 92%. В една диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова е особено подходяща за диети.

Вкусният зеленчуков плод възстановява киселинния баланс, стимулира храносмилането, усилва перисталтиката на червата и ускорява прочистването на организма от лошия холестерол. Помага и при анемии, защото е богата на желязо, а лесноусвоимите й захари я правят много полезна и за диабетиците, но най-много по 200-300 грама на ден.

Динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри. Съдържа само 80 калории в 100 г, не съдържа никакви мазнини и холестерол. Динята е източник на антиоксиданта ликопен, за който са направени изследвания и е установено, че може да помогне за предпазване от тумори.

В България динята се предпочита за консумация охладена, на резени. В Италия популярен десерт е пудингът от диня. Добавят се още бадеми, шоколад и канела. В южните щати на САЩ се прави туршия от диня. Руснаците от своя страна, пък, правят бира от динен сок.

Подобни статии

Top