Дипломите на уличните артисти предизвикаха дебат и в Общината

Разпределението на пловдивските улични артисти по райони предизвика кратък дебат в заседателната зала на Община Пловдив минути преди представянето на новия артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“.

Никога няма да има изискване за диплома за завършена консерватория, за да може един музикант да се изявява в центъра на Пловдив, опроверга изтеклата информация в някои медии зам.-кметът по култура Стефан Стоянов. С помощта на шефа на общинския отдел по обществения ред Георги Маринов, Стоянов изчисти недоразуменията и коригира твърденията, че уличните артисти в града под тепетата се „назначават“ само след показването на диплома.

Община Пловдив не е отказала  разрешително на никого досега, а дипломите и свидетелствата, които музикантите прилагат, са само за да можем да ги разпределим в зона А, В или С, обяви Маринов. Той припомни и кои са местата, отредени за изяви – зона А включва пространствата пред Градската художествена галерия, стълбите на Каменица, около Централна поща и в Стария град.

Зона В включва  Пешеходния мост, площад „Централен“ и Цар-Симеоновата градина, а зона С, отредена за аматьорите и самодейците,  включва местата, които не са упоменати в предните две зони.

При това разпределение сме се ръководили единствено от чл. 4, ал. 7 за осигуряване на обществения ред, каза Маринов. Той даде за пример Георги, познат като пловдивския Моцарт, както и дуото, което доскоро се изяваваше на Главната – 72-годишния Марин и 80-годишния Ради. Според Маринов не може изкуството на Георги да се сравнява с „дрънкането“ на двамата самоуки музиканти.

Пловдив винаги се е гордеел с уличните си артисти и с развитите публични пространства за култура, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов. Градът все повече се превръща в отворена сцена за всички, които имат талант и желание за изява, надяваме се това да продължи и да се развива, допълни Стоянов.

Фондация „Пловдив 2019“ също се ангажира да помага на колегите си общинския отдел по обществения ред при възникването на евентуални проблеми.

Подобни статии

Top