Диригентът Михаил Делчев издаде нов албум в Дания

Михаил Делчев издаде нов албум в Дания

снимка: delchev.dk

Повече от две десетилетия диригентът Михаил Делчев живее в Дания. Там работи с няколко различни състава. Сред постоянните му ангажименти са репетициите с голям ораториален хор, както и с хоровата формация Collegium Vocale, с която изнася концерти в различни страни.

Наскоро известна датска компания издаде компактдиск на Collegium Vocale, посрещнат от музикалната критика с добри отзиви. Beyond the Eastern Wind – това е заглавието, което са избрали музикантите.

Идеята беше да издадем албум със съвременни автори от Източна Европа – разказва Михаил Делчев. Включили сме произведения от руски, балтийски, латвийски и литовски композитори. Сред тях са имената на Николай Горецки, Арво Пярт, Алфред Шнитке.

Според мен програмата дава доста пълна представа за развитието на съвременната хорова музика в тази част на света. Тъй като заглавието на диска е Beyond the Eastern Wind, решихме, че може да добавим и композиция на автор от Филипините – все пак вятърът може да тръгва и от тези острови, преди да достигне до Стария континент.

Това на шега, разбира се. Освен вокалните пиеси има и две произведения за орган. Следващият ни проект ще представя само българска църковна музика. Може би ще се казва „Майка и син“, ще включва произведения за Богородица и младенеца.

Според мен ще намерят място хорови творби на композитори от различни поколения – Добри Христов, Любомир Пипков, Иван Спасов, както и съвременни автори. Формацията е съставена от 18 певци, сред които преобладават хора със солидна музикална подготовка – бивши хористи в детски и църковни хорове, професионални инструменталисти и т.н. Удоволствието да работиш с такава формация е голямо. Стремим се да изпълняваме произведения, които не звучат често на концертната сцена в Дания.

Десетилетия Михаил Делчев ръководи и „Седянка“ – женски хор за българска народна музика.

Тази година спонтанно решихме да вземем участие в Международния хоров фестивал в Балчик – разказва още диригентът. – И най-неочаквано за нас спечелихме първа награда. Певиците са много щастливи.

Източник: bnr.bg

Подобни статии

Top