ДКЕВР обсъжда поскъпването на тока - DC news

ДКЕВР обсъжда поскъпването на тока

Средната стойност на фактурите на битовите клиенти

Увеличението на цената на тока с близо 10% (9.79%) ще бъде обсъдено днес на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Очаква се най-голямо да бъде увеличението на абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8 на сто. Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на Енерго про. През нощта токът им ще струва с 9,5 на сто повече. При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто, а на нощната – 9,31 на сто.

Структурата на тарифите се запазва, се казва още в доклада на енергийния регулатор. Също така оттам подчертават, че клиентите на свободния пазар ще плащат с малко над 2% по-скъп ток.

БГНЕС припомня, че в репортаж на агенция Франс прес от преди дни, агенцията написа, че почти 10-процентовото увеличение на цените на електроенергията от 1 октомври ще задълбочи мизерията в България, в която почти 80% от семействата трудно заплащат сметките си за ток.

Енергийният експерт Еленко Божков коментира, че е оправдано увеличението на цената на тока най-много до 7,5%, останалите 2,5% трябва да оправдаят едни измислени разходи на ЕРП-тата. „По моите представи увеличението би могло да се ограничи до 5,5 – 6 процента“, допълни той.

Според Мария Капон, водач на листата на коалиция ДЕСНИТЕ във Велико Търново, ДКЕВР използва безвремието, за да задоволи определени икономически интереси. След като ДКЕВР поиска увеличение на цената на тока с 9.79%, тя заяви, че това е абсурдно. От своя страна енергийният експерт и кандидат за депутат от БСП Лява България Таско Ерменков припомни, че единственото ЕРП, което е заявило увеличение на цените, е ЕВН. Нека не забравяме, че президентът Росен Плевнелиев имаше тайна среща с ръководителя на тази компания по време на своята визита във Виена, добави той преди дни в ефира на една от националните телевизии.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top