ДКЕВР решава за цената на тока днес - DC news

ДКЕВР решава за цената на тока днес

Вдигат цената на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ ще приеме на закрито заседание окончателното решение за поскъпването на тока от 1 октомври, предаде БГНЕС.

Предварителната заявка на регулатора е токът за бита да поскъпне средно с 9.79%. Най-значително увеличение – 9.9 %, се предвижда за абонатите на ЧЕЗ, а за EVN – 9,5%.

Има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но обществото няма да приеме по-висока цена и едва ли някой ще предложи нещо друго, заяви преди дни новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова. Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата, заяви тя. Ако това увеличение се случи означава, че държавата е абдикирала, коментира тя, като подчерта отново, че това може да се случи, само ако всички дефицити, които ще бъдат натрупвани, се покриват само с цената на тока.

Междувременно стана ясно, че в началото на следващата година токът ще поскъпне с още около 1 %.

БГНЕС припомня, че на последното заседание на ДКЕВР на 25 септември обстановката толкова се нажежи, че към председателката на комисията Светла Тодорова полетяха яйца. Всички от ДКЕВР и от министерството сте една организирана престъпна група. Вие сте мафиоти. Няма да ви носим за пореден път скапаното увеличение. Това заяви Янко Петров от Движение за граждански контрол на общественото обсъждане в ДКЕВР.

След тези му думи друг представител на движението замери председателката на ДКЕВР Светла Тодорова с яйца, а Петров я заплаши, че яйцата утре ще станат камъни. „Няма как да прехвърляте отговорността и да увеличавате цените на тока, понеже някой е решил да сключи договори в ущърб на икономическия интерес на държавата. Не могат да ви ползват вас като щит срещу това, че някой е направил в сектора толкова голяма дупка и това да го прехвърляте като отговорност върху народа“, каза гневно Петров.

Заради увеличението на цената на тока от БСП пък поискаха оставката на Светла Тодорова.

Източник:БГНЕС

Подобни статии

Top