Днес е Архангелова задушница

Почитаме св. Анна

Днес е Архангелова задушница. Наричана още Голяма или „мъжка“, тя предхожда големия празник на св. Архангел Михаил – на 8 ноември. Във всяка православна църква се прави Обща панихида за почит към починалите, молим се за душите на мъртвите и им запалваме свещи.

На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. Най-възрастната жена прелива гроба с червено вино. Процесията по преливане на вино започвала от мястото, където се намира главата на покойника в посока наляво – по закон се правят три кръга по края на гроба. На гроба на починалите палим свещ, която е знак на нашата вяра, а огънят напомня за безсмъртието. Тамянът е символ на чистата молитва, цветята са добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и благодарност на офицерите и войниците, загинали за България. В Пловдив от 11.00 часа в Централния гробищен парк ще бъде отслужена панихида. В нея ще участват военнослужещи от военно формирование 46 690 – Пловдив. Панихида ще има и в Асеновград. Тя ще бъде отслужена от 11.00 часа пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24 490. В Карлово също ще почетат паметта на загиналите воини. От 11.00 часа там ще започне заупокойна молитва пред паметника на загиналите във войните 1912-1918 г. в района на 61-ва механизирана бригада.

Наричана  още Голяма задушница, тя е последната за годината, поради това на общата маса на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които любими на починалия), за да „чуят“ благословението на починалите в предтсоящите коледни пости. Първият залък се поставя на земята, а първата глътка вино се излива на земята и споменават починалите с „Бог да прости“. Възрастните хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи покрай тебе на този ден, означава е душата на покойника.

Организират се помени или назовавани още раздавки, които се дават на близки, съседи, роднини, дошли на гроба на починалия, а по същия начин и на другите хора около съседните гробове, даже непознати. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства жито вино, питка, пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но действително бихте могли да подадете каквото желаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за възпоминание на Христовата саможертва за нас.

И тази година на Архангелова задушница президентът Росен Плевнелиев ще почете паметта на загиналите във войните български воини. От 11.00 върховният главнокомандващ Въоръжените сили на България ще присъства пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища на панихида.

 

Подобни статии

Top