Днес е Благовещение, не излизайте гладни и с празни джобове

благовещение

Днес отбелязваме един от 12-те най-големи християнски празници – Благовещение. Според Библията на този ден Архангел Гавраил се явява на Дева Мария и й съобщава благата вест, че ще зачене и роди Божия син.

По случай празника днес от 9:00 ч. в асеновградския храм „Св. Богородица – Благовещение“ /Рибната църква/ ще бъде отслужена архиерейска света литургия от Пловдивския митрополит Николай.

Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден“. Народното поверие гласи, че на Благовещение долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло.

На този ден се става рано и задължително се закусва, за да е богата годината. Всеки трябва да излиза от къщи с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да има пари през цялата година.

На Благовец всяка рана зараства бързо, затова на този ден се пробиват ушите на момичетата, а животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават.

Друг обичай, който се спазва в навечерието на Благовещение е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запяват песни и тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.

На Благовец се садят цветя, защото ще пораснат особено ароматни и красиви. На този ден жените засаждат лехите с разсад, за да станат зеленчуците сладки. Пчеларите отварят за първи път кошерите и пускат пчелите навън, за да събират мед.

Празникът Благовещение съвпада с Великия пост, но Светата православна църква разрешава да се яде риба, зехтин и да се пие вино. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на къщата и нарича за домашния дух. Други ястия за софрата на Благовец са лучник, каша от прясна коприва и салата от зелен лук с магданоз и джоджен.

На този ден празнуват всички, които носят имената Благой, Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top