Днес е Възнесение Господне. Вижте кой има имен ден!

Възнесение

Днес Православната църква отбелязва Възнесение Господне. Възнесение е подвижен празник и се отбелязва винаги на 40-я ден след Великден, като задължително е в четвъртък. През тези 40 дни Христос останал на земята и проповядвал учението си, подготвял учениците си за апостолската дейност, която им предстои, за разпространението на вярата в трудности и неволи по всичките посоки на света. На 40-ия ден ги събрал при себе си и пред очите на много свои последователи се въздигнал от Елеонската планина към небето.

Мястото, от което Исус се възнесъл, мигом се превърнало в свещено. По него дълго време се виждали отпечатъци от стъпките на Спасителя.

Възнесение е един от 12-те най-големи празници в православния календар. По този повод днес Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Света Божествена Литургия от 9:00 часа в храм „Свето Възнесение Господне”в града под тепетата, по-известен като „Св. Спас“.

Според народните схващания на този ден Господ прибира душите на всички покойници, които е пуснал на свобода сред хората на Велики четвъртък. Затова жените отиват рано сутринта на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на „оня свят“.

Разпространено е и поверието, че рано сутринта на Спасовден, ако човек мълчешком отиде при пуст кладенец и се погледне в него, вместо своя образ ще види образа на онзи свой починал роднина, за когото си мисли в момента.

Вярва се, че на Спасовден болните могат да се излекуват, ако преспят на поляна, където расте билката росен. Води ги техен близък, който се уважава като „побратим“ или „посестрима“ на болния.

Старите хора вярвали, че ако вали на Спасовден, годината ще е богата и реколтата — обилна; спасовският дъжд е скъп — капката струва колкото жълтица. На този ден се вярва, че русалките, които ще „сеят“ своята роса над нивите, вече са дошли.

Един от най-разпространените изрази за днешния ден е: „Те ти булка Спасовден“. А защо – вижте ТУК!

Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир.

Снимка: youtube 

Подобни статии

Top