Днес е денят за размисъл преди местния вот и референдума

24 октомври е определен за Ден за размисъл преди произвеждането на местните избори и Националния референдум в неделя.

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община. Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.

В деня за размисъл и в самия изборен ден в Районната прокуратура в Асеновград ще има дежурен прокурор и служител, които ще приемат сигнали за нарушения. Целта е да се осигури възможността гражданите да подават сигнали за престъпления против политическите им права. Сигнали могат да се подават на място в сградата на Районната прокуратура на пл. „Акад. Николай Хайтов“, 8, ет.6. Електронна поща: rprok.asenovgrad@as.plv.prb.bg, телефон/факс 0331/6 23 43. Днес сигнали ще се приемат между 08.30 и 18.00 часа, а на 25 октомври – от началото на изборния ден, обявен от закона, до един час след обявяване от ЦИК за края на изборния ден.

Всеки, който стане свидетел на нарушения, може да се обърне към съответната районна избирателна комисия или към ЦИК.

Снимка: presstv.bg

Подобни статии

Top