Днес е Денят на Тракия

Деня на Тракия ще отбележат тържествено днес членовете на тракийското дружество „Войвода Руси Славов“. Тържеството ще бъде в зала „Съединение“ на РИМ – Пловдив.

Денят на Тракия – 26 март, е признат безспорно за празника на съхранената родова памет. Наследници на бежанци от Беломорска и Източна Тракия, членове на Тракийското дружество, гости и приятели ще се съберат на празника днес от 14.00 ч.

26 март е ден на прослава, гордост и памет пред подвига на българските воини, паднали из тракийските полета, пред хилядите българи бежанци, жертви на разорение, намерили подслон в пределите на България, но запазили своята родова памет, посочи доц. д-р Георги Йорданов.

На този ден през 1913 година Българската армия превзема Одринската крепост. Победата в битката донася свободата на тракийските българи. По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: „Офицери, подофицери и войници … вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.“

Денят се отбелязва и като Празник на Втора Българска армия.

В Асеновград също ще отбележат Деня на Тракия от 17.00 часа на площад „Акад. Николай Хайтов“. В програмата на честването е включен концерт на Фолклорен ансамбъл „Капитан П. Войвода“ при Тракийско дружество „Родопа“ по повод Деня на Тракия.

 

Подобни статии

Top