Днес е Лазаровден, празнични литургии в Пловдив

лазаруване

Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с чудото на възкресението, следван от Цветница и Великден. Отбелязва се на подвижна дата, винаги в съботата преди Страстната седмица.

Според Библията на този ден Исус отива в дома на своя приятел Лазар и разбира, че е мъртъв. Божият син моли сестрите на покойния да му покажат пещерата, в която е погребано тялото. Заставайки пред входа й, Исус извиква „Лазаре, излез навън” и миг по късно се появява неговият приятел жив и здрав, възкръснал от мъртвите.

Лазаровден е празник на събуждащите се гори, ниви и пасбищата. По традиция се откъсват върбовите клонки, с които трябва да се окичат вратите на следващия ден – Цветница. Празнуват всички, които носят имената Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Цял месец преди лазаруването момичетата шият носии и учат песни. Рано сутрин девойките си разпределят селото на махали, така че да не се лазарува в една къща по два пъти.

Когато обикалят домовете, момичетата играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба.
След благите пожелания стопаните даряват момичетата с питки, ябълки, орехи, яйца. Всичко това се поднася в сито, за “да е сита годината”, а “кумицата” изсипва съдържанието на ситото в голяма шарена торба.

Строго забранено е ритуалните песни да се пеят след Лазаровден, защото на момите “ще им излязат циреи”. Освен това лазаруването в миналото било гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде грабната от змей горянин.

Празнични прояви по случай празника ще се състоят в Пловдивския храм „ Св. вмчца Марина”:

На 4 април, Лазаровден, от 9 часа в  храм „ Св. вмчца Марина” пловдиlският митрополит Николай ще отслужи Архиерейска света Литургия.

На 5 април , Вайя (Цветница), от 9 часа в митрополитски храм „ Св. вмчца Марина” ще се отслужи Архиерейска света Литургия.

В 19 часа – Последование на Жениха в  храм „ Св. вмчца Марина”.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top